Този филм е като дълга целувка от непознато момиче -

...
Този филм е като дълга целувка от непознато момиче -
Коментари Харесай

Синият е най-топлият цвят/La Vie d’Adele: Chapitre 1 et 2

Този филм е като дълга целувка от непознато момиче - ярък, възбуждащ и фрапантен. 

Носител на Златна палма в Кан, а също и на премията на журито, режисьорът Абделатиф Кешиш получи премиите си дружно с двете актриси в основните функции – Адел Ексаршополус (Адел) и Леа Сейду (Ема) – без тях в действителност този филм е неосъществим. 

Френското му заглавие е „ Животът на Адел “ и то изчерпва това, което може да се опише за този филм с думи. То е все едно да се опише с думи за синия цвят – всеки ще види и разбере нещо друго.Има хора, които научават нещата от живота посредством книгите, други събират страсти посредством изкуството, трети животът учи посредством опита, а Адел живее посредством тялото си. Така, както някои имат богат вътрешен живот, тя има богат живот посредством сетивата си – всяка нейна страст, възприятие и въодушевление личат в метода, по който диша, храни се, върви, спи, прави обич. Когато желае да си спомни нещо – отива на мястото където се е случило, усеща го, гледа, допира. Досега не бях осъзнавала, че има такива хора и въпреки че филмът е три часа, можех да виждам още толкоз. Защото животът на Адел е невероятен. На процедура във кино лентата се демонстрират съвсем единствено лицата на Адел и Ема и от време на време телата им. Няма усеща, разказани посредством обстановки или жестове – всичко е изписано по лицата им. Адел, която обича да яде, плаче без причина и гледа на света с ненаситно и добродушно любознание, подготвена да погълне – безусловно – всичко, което се изпречи на пътя й и Ема – художничка, интелигентна и кардинална, която знае накъде върви и какво желае. Двете са прекомерно разнообразни, с цел да запазят една обич, която има аромат и усет, само че няма смисъл. 

Критиците виждат в този филм мощен обществен детайл – Адел е от най-обикновено семейство, обичаната й храна са спагети болонезе, а фантазията й е да стане детска учителка. Ема е с богати родители, учи в реномирана академия и на вечеря у тях се сервират стриди и скъпо вино. Твърди се, че Кешиш даже преднамерено е избрал и самите актриси – Леа Сейду е внучка на един от най-богатите хора във Франция. Противопоставянето обаче е доста по-просто от класовите разлики. Две девойки се срещат, влюбват се, след това едната си потегля от тази обич, другата не. Случва се. Тук просто се случва красиво. 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР