Той е най-големият злодей в християнската история. Ученикът, продал учителя

...
Той е най-големият злодей в християнската история. Ученикът, продал учителя
Коментари Харесай

Какво не знаем за Юда, предателя на Христос. Непознати факти

Той е най-големият изверг в християнската история. Ученикът, продал учителя си за 30 сребърника. Юда Искариотски.

-->
Предателската целувка, поради която по-късно Юда се обесва, поставя началото на поредицата събития, трансформирали се в темели на християнската черква – залавянето и бичуването на Христос, водевилния развой против него, разпъването му на кръст и Възкресението. Това дава съображение на специалистите по християнска история да дефинират Юда като един от най-важните персонажи в Новия завет. И все пак за него не се знае нищо.

Въпросът за произхода на Юда е обект на разгорещени диспути, написа vesti.bg. Според множеството специалисти, името Искариотски не е фамилно, а демонстрира, че той е роден в Кариот – град, намиращ се в Юдея, на юг от Йерусалим. „ Едно от нещата, което отличава Юда от останалите апостоли, е това, че той най-вероятно не е от Галилея “, отбелязва професорът по религиозни проучвания от университета в Айова Робърт Каргил. „ Иисус и останалите апостоли са от северната част на Израел, а името Искариотски на собствен ред може да е доказателство, че Юда е от южната част, което би го трансформирало в нещо като новобранец “, прибавя той.

Други учени не са съгласни с тази доктрина. Според тях, името Искариотски свързва Юда с така наречен сикарии. Това еврейско придвижване се зародило в Юдея в навечерието на Първата юдейско-римска война (поредица от въстания на евреите против римската власт в Юдея, избухнали в интервала 66 – 73 г.).

Представителите му се противопоставяли на римското наличие в Светите земи и правили набези с нож на публични места против римляни и техните поддръжници.

В Библията, обаче, не се загатва нищо за възможна връзка сред Юда и сикариите. Има и още значима детайлност – историците считат, че групировката била основана след гибелта на Иисус.

„ Най-важният факт за Юда, с изключение на осъщественото от него изменничество, е връзката му с антисемитизма “, отбелязва на собствен ред журналистът Джоан Акочела в своя публикация, оповестена в списание „ Ню Йоркър “ през 2006 година Според нея, в продължение на епохи в очите на множеството християни той бил древен персонаж, сплотяващ в себе си съвсем всички стандарти, свързани с евреите.

След края на Втората международна война почнал самобитен развой по реабилитирането му. Изследователят Уилям Класен, който е създател на книга, отдадена на Юда, отбелязва, че разказите за неговото изменничество изобилстват от грешки или откровени неистини.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР