Това Световно първенство по футбол в Катар е струвало живота

...
Това Световно първенство по футбол в Катар е струвало живота
Коментари Харесай

Вярно ли е, че 15 000 гастарбайтери са загубили живота си в Катар? Проверка на фактите.


Това Световно състезание по футбол в Катар е коствало живота на 15 хиляди задгранични служащи, починали по строителните обекти за Мондиала. Верни ли са тези изказвания на правозащитници? Дъждовни води ревизира обстоятелствата:

Над 30 хляди служащи са били ангажирани на строителните обекти в Катар

Тази инспекция на обстоятелствата на Дойче Веле преглежда данни и изказвания, оповестени от ФИФА, управляващите на Катар, правозащитни организации и разнообразни медии. Те неведнъж са били одобрявани за истина, третирани са като безспорни обстоятелства или пък са поставяни под подозрение. Възможно е цифрите, показани тук, да отразяват единствено част от истината за хипотетичните премеждия, през които са минали служащите мигранти в Катар.

Твърдение: 15 000 служащи са починали на строителните обекти за Световното състезание в Катар.

Цифрата 15 021 попада в отчет от 2021 година на. Често се цитира и посочената от английския вестник " Гардиън " при започване на 2021 година численост на хипотетичните жертви - 6500 души. 

Проверка на обстоятелствата на Дъждовни води: подправено изказване

Макар постоянно да се интерпретира по този метод, нито един от източниците не твърди, че всички тези хора са починали на строителните площадки на обектите за. И двете числа включват като цяло чужденците, умряли в Катар.
Редакцията предлага
Цифрата 15 021 от отчета на " Амнести интернешънъл " идва от формалната статистика на катарските управляващи за интервала 2010-2019 година. Според нея 15 799 души без катарско поданство са умряли в страната сред 2011 година и 2020 година. Това включва освен нискоквалифицирани строителни служащи, охранители или градинари, а и учители, лекари, инженери или предприемачи. Някои от тях идват от разрастващи се страни, а други - от бързоразвиващи се и индустриални страни. Авторите на " Гардиън " са стигнали до цифрата 6500, защото са лимитирали изследването си до хора от Бангладеш, Индия,, Пакистан и Шри Ланка. Те са се обърнали към управляващите в страните по генезис на тези хора с молба за спомагателна информация. На тези пет страни се пада забележителна част от, изключително нискоквалифицираната или неквалифицираната.

Твърдение: Смъртността е " в границите на предстоящото ".

Катарските управляващи не оспорват посочените данни. В отговор на публикацията в " Гардиън " обаче Министерството на информацията е декларирало, че тази цифра е " в границите на предстоящото за население в такъв размер и такива и демографски характерности ".

Проверка на обстоятелствата на Дъждовни води: подвеждащо изказване

Вярно е, че смъртността в страните по генезис е доста по-висока, в сравнение с измежду трудовите мигранти в Катар. Според националната статистика също и в Катар умират повече хора на 100 000 души население, отколкото измежду 100 000 трудови мигранти в Катар. Но тези заключения нямат огромно значение, тъй като задграничната общественост в Катар не е сравнима демогафски с цялото население на дадена страна. Така да вземем за пример делът на дребните деца и възрастните, т.е. групите на с най-висока смъртност, измежду мигрантската общност е непропорционално по-малък, в сравнение с измежду цялото население на обособените страни. За работна виза за Катар се изискват цяла серия от здравни документи. Наред с всичко останало, претендентите би трябвало да покажат и негативни проби за инфекциозни болести като СПИН/ХИВ, хепатит В и С, и туберкулоза - все заболявания, които в някои от страните по генезис на трудовите мигранти са чести причинители на смърт. 

В такива условия са били настанявани хиядите трудови мигранти, наети в Катар

Двамата френски публицисти Себастиан Кастелие и Куентин Мюлер показват в книгата си " Les Esclaves de l`Homme Pétrole ", че нито една от посочените числа не включва служащите мигранти, които са умряли скоро след завръщането си вкъщи. Така да вземем за пример в Непал през последното десетилетие се следи доста нарастване на смъртните случаи от бъбречна непълнота измежду мъжете на възраст сред 20 и 50 години. Поразителен брой от тях неотдавна са се завърнали от работа в Близкия изток. Тежкият труд в пустинята, както и това, че тези хора не са поемали задоволително количество вода с положителни качества, са едно от вероятните пояснения.

Твърдение: Само трима души са починали по време на работата си на строителни обекти за Мондиала.

ФИФА и Комитетът за Световната купа в Катар настояват, че единствено трима души са починали в директна връзка с работата си на строителните обекти за шампионата. Има още 37 смъртни случая на служащи, само че гибелта им не е обвързвана директно с работата им при подготовката на Мондиала. 

Проверка на обстоятелствата на Дъждовни води: изказванието е подвеждащо

По данни на в пиковите фази на строителната активност са били заети малко над 30 000 служащи. Домакинството на Световното първенство е провокирала строителен взрив в Катар, по време на който са били построени нова метро мрежа, автомагистрали, хотели, уголемение на летището, цялостен град (Лусаил) и други планове.

Следователно числата, предоставени от уредниците на шампионата, са подвеждащи. Те не регистрират всички починали на други строителни обекти, които евентуално не биха се появили без Световното състезание по футбол. Пренебрегнати са и многочислените документирани случаи на служащи мигранти, които са умряли в жилищата си след работа на строителните обекти.

Строителен служащ се е качил на покривната структура на стадион " Халифа Интернешънъл " в Доха

Катарските управляващи не дават приемливо пояснение за гибелта на хиляди служащи мигранти. Проучване на " Гардиън " е открило, че катарските лекари са показали неочакваното прекъсване на сърдечната активност или дишането като " естествена причина за гибелта " в към 70% от случаите. Според документалната поредност на ARD " Световна купа на срама " катарските лекари настояват, че са били принуждавани да попълнят смъртните актове по този метод. Международната адвокатска адвокатска фирма DLA Piper е предизвестила още през 2014 година за тази процедура в отчет, поръчан от катарското държавно управление.

Епидемиолозите не преглеждат прекъсването на сърцето или на дишането като аргументи за гибел, а като резултат от нея. Причина може да бъде да вземем за пример сърдечен удар, злокачествена сърдечна аритмия, алергичен потрес или отравяне. Такива пояснения обаче липсват. Свидетели, с които са разговаряли като " Хюман Райтс Уоч " или " Амнести интернешънъл " настояват, че измежду аргументите за доста от неочакваните необясними смъртни случаи са топлинен удар, безсилие или по-леки, само че нелекувани болести.

Многобройните запитвания на Дъждовни води до разнообразни институции на Катар, Бангладеш, Индия, Непал, Пакистан и Шри Ланка останаха без отговор до публикуването на публикацията.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР