Това обяви президентът Румен Радев след четиричасово второ заседание на

...
Това обяви президентът Румен Радев след четиричасово второ заседание на
Коментари Харесай

Корумпираните В България Да Треперят! Прошка Няма! Само Преди Минути Решиха! Ще Има

Това разгласи президентът Румен Радев след четиричасово второ съвещание на Консултативния съвет за национална сигурност на тематика " Необходими законодателни ограничения за противопоставяне на корупцията ", което предишния път беше отсрочено поради липса на кворум.

Както към този момент стана ясно, ГЕРБ упорстват новият орган да се назначава от Народното събрание, а Българска социалистическа партия желаят това да прави президентът.

Радев посочи, че въпреки всичко участниците в КСНС са постигнали единодушие за нещо:

„ Обединихме се, че резултатите от битката с корупцията по високите етажи на властта са ниски заради недостатъци в законодателството, в институционалната рамка и заради неналичието на обособена конструкция с ясни пълномощия и потенциал. Постигнато бе единодушие за главните насоки в работата на държавните институции, които да подсигуряват използване на сложен метод, който наред с предварителната защита да се концентрира и върху навреме откриване, следствие и осъществяване на наказателната отговорност, както и самостоятелност на органите за противопоставяне на корупцията от проверяваните лица ".

Президентът разгласи, че в КСНС са се обединили и към три оферти към изпълнителната и законодателната власт:

- Промени в Наказателен кодекс, тъй че да се противодейства на корупционните закононарушения освен в обществения, само че и в частния бранш

- Народното събрание да прегледа и одобри Закон за противопоставяне на корупцията

- Новият закон да регламентира всеобхватни ограничения за предварителна защита, лишаване на нелегално добито имущество и откриване на закононарушения на лица, заемащи или заемали висши обществени служба.

Накрая Румен Радев съобщи:

" Искам да подчертая своето виждане, че в действителност е нужен самостоятелен проверяващ орган, който да подкрепя, пресича и проверява корупционните схеми, тъй като надълбоко в себе си нямам доверие, че корупцията може да бъде преборена единствено с имуществени заявления и битката с нея не може да се задоволява единствено с предварителна защита. Разбира се, те са значими, само че тук приказваме за изчерпателност. Сега нещата с в ръцете на нашите народни представители и следва да забележим до каква степен ще отчетат резултатите от днешното съвещание и високите публични упования ".

Той акцентира, че корупцията покварява моралния климат, обезсърчава хората и отхвърля вложителите, по тази причина мощно се надява, че Народно събрание ще подходи осъзнавайки мащаба на казуса и надмогвайки конюнктурните, персонални и партийни ползи в името на България.

Държавният глава добави, че КСНС на 30 май за националната сигурност е казус, тъй като макар в действителност доста положителния консенсус по редица съответни ограничения, те и до момента не са претворени в политики и решения. Затова последващи такива препоръки ще има, когато има действителни стъпки, съобщи Румен Радев.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР