Това лято се разгръща перфектна буря. Атмосферните съставки се комбинират,

...
Това лято се разгръща перфектна буря. Атмосферните съставки се комбинират,
Коментари Харесай

Перфектна буря: Климатичната криза и екстремните метеорологични явления

Това лято се разпростира " съвършена стихия " . Атмосферните съставки се комбинират, с цел да провокират смъртоносни наводнения и рекордни горещини .

Това разкрива Майкъл Е. Ман , климатолог и почетен професор в Университета на Пенсилвания пред CNN.

Смъртоносни наводнения заляха елементи от североизточната част на Съединени американски щати, като затвориха хора в домовете им и убиха жена, която беше отнесена от бързо движещата се вода. В понеделник реките във Върмонт бързо се покачиха вследствие на проливния дъжд до равнища, невиждани от урагана Айрин през 2011 година

В неделя в Уест Пойнт, Ню Йорк, единствено за шест часа паднаха над 7,5 инча дъжд (19,05 см - бел.ред.), съгласно разбор на CNN на данни от Националната океанска и атмосферна администрация. Валежът е бил толкоз натоварен, че се случва приблизително един път на 1000 години.

Климатичната рецесия основава предпоставки за по-интензивни метеорологични феномени като проливните дъждове и наводненията в Североизтока, споделя Майкъл Е. Ман.

" Climate Disasters Daily? Welcome to the ‘New Normal.’--Around the United States, dangerous floods, heat and storms are happening more frequently " by David Gelles () for The:
— Prof Michael E. Mann (@MichaelEMann)
" Разбира се, времето си е време. Това ще се случи - превалявания, наводнения ще се случат " , обяснява Ман.

" Това, което климатичните промени вършат, е, че ги укрепват, тъй че когато една от тези метеорологични системи създава огромни количества превалявания, те стават повече. "

Има и различен, по-изненадващ метод, по който климатичната рецесия би могла да подтиква тези рискови превалявания , сподели Ман, и това е нещо, което е на напред във времето в проучванията на климата: Възможно е реактивното течение да се " заклещва " в позиции, които удължават тези рискови феномени ", изяснява климатологът.

Струйното течение е бързо движеща се река от въздух високо в атмосферата, която направлява метеорологичните системи по целия свят. Важното е, че то се подхранва от изключителната разлика в температурата сред екватора и полюсите.

Но планетата не се затопля еднообразно на всички места - изяснява Ман. Арктика да вземем за пример се затопля доста по-бързо, което " понижава температурната разлика от екватора до полюса ".

Учените подозират, че това понижаване на температурната разлика трансформира държанието на струйното течение.

" Струйното течение главно се задържа и тези метеорологични модели остават на място - тези центрове на високо и ниско налягане остават на място ", споделя Ман.

" И ние следим повече такива заклещени, вълнообразни модели на струйното течение, които са свързани с тези доста устойчиви рискови метеорологични феномени, без значение дали става въпрос за горещини, суша, горски пожари или наводнения. "

Докато североизточната част на Съединени американски щати е наводнена от дъжд, рискови горещини заплашват други елементи на света. Тази седмица температурите се повишават в югозападната част на страната, където Финикс може да счупи върха за следващ брой дни с температура над 110 градуса по Фаренхайт (43,33 градуса по Целзий- бел.ред.).

Миналата седмица междинните дневни температури на планетата се покачиха до рекордни равнища съгласно данните, проследени от две организации за климата в Съединени американски щати и Европа. Климатолози обявиха пред CNN, че световните температури евентуално са най-високите от най-малко 100 000 години насам.

Междувременно Службата на Европейски Съюз за климатичните промени " Коперник " откри, че предишния месец е бил най-горещият юни със " забележителен марж " над предходния връх, подложен през 2019 година

Предвид изключителните горещини учените се притесняват, че 2023 година може да се окаже най-горещата година в историята.

Ман съобщи, че Ел Ниньо " прибавя спомагателна топлота, в допълнение масло в огъня " . Ел Ниньо, който е топло събитие в Тихия океан, се комбинира с климатичната рецесия " и това, което се получава, са нови рекордни равнища на топлота в планетарен мащаб ".

Но Ман споделя, че без климатичната рецесия, която е породена от изгарянето на изкопаеми горива, " просто нямаше да следим тези рискови феномени ".

" Те са в скрит план. Те се комбинират ", сподели Ман. " Постоянното стопляне, съчетано с Ел Ниньо; рискови метеорологични феномени, свързани с тези изменящи се условия на реактивното течение - всичко това се сплотява, в случай че щете, в една съвършена стихия от последици, която се показва в в действителност опустошителни и смъртоносни рискови метеорологични феномени, с които се сблъскваме тук сега. "
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР