Археолози твърдят, че са открили банята на Александър Велики в

...
Археолози твърдят, че са открили банята на Александър Велики в
Коментари Харесай

Археолози откриха банята на Александър Велики в двореца Айгай

Археолози настояват, че са разкрили банята на Александър Велики в двореца Айгай в Северна Гърция. Огромният замък Айгай, който се простира на 15 000 кв. м и е по-голям от Партенона, се намира в церемониалния център на античното македонско царство.

(Във видеото може да научите повече за: Откриха кости на благороден съвременник на Александър Велики при разкопките в Амфиполис)

При разкопките е открита и palaestra, или гимнастически салон за бойни спортове, в който Александър е упражнявал, ситуиран в съседство със оборудванията му за къпане.

Откритието ще бъде показано в заключителния епизод на поредицата на Channel 4 " Съкровищата на света на Бетани Хюз ", който ще бъде излъчен на 11 май.

Обектът се намира наоколо до село Вергина в община Верия в Централна Македония. Младият мъж, който ще стане прочут като Александър Велики, прекарва годините си на образуване в тази превъзходна постройка и точно тук той заема трона на царството, което ще разшири чак до Индия.

" В скалата е издълбан забележителен отводнителен канал, както и обща баня. Смята се, че в тази зона Александър Велики би се къпал дружно със своите спътници, в това число фамозния си любим Хефестион, и множеството млади мъже, които го придружавали по време на акциите и по-късно се борили за надзор над империята му след гибелта му. Тъй като е бил любим на Александър, Хефестион е бил именуван негов заместител. Той пътувал с него на пътешествия. И двамата били подготвени в пердах и битка, както и в лов. Според археолозите спалнята му към момента не е разпозната “, описа Хюз.

След дългогодишна реституция през януари Гърция още веднъж отвори двореца Айгай, където е била коронацията на Александър Велики. Първоначално прочут като Вергина, дворецът в Айгай е освен най-голямата, само че и една от най-значимите постройки на класическа Гърция, наред с Партенона.

Построен на повдигнат рид във Вергина, Северна Гърция, по време на ръководството на Филип II (359-336 година прочие Хр.), дворецът е значима забележителност и знак на хубост и мощност, три пъти по-голям от Партенона, забележим от целия македонски басейн.

Дворецът в Айгай е планиран за Филип II от талантлив проектант, най-вероятно Питей, прочут с приноса си за построяването на мавзолея в Халикарнас, за развиването на градоустройството и теорията на пропорциите.

Археологическите находки сочат непрестанно обитаване на обекта от ранната бронзова ера (III хиляди прочие Хр.), като смисъла му нараства през ранната желязна ера (XI-VIII в. прочие Хр.), когато се трансформира в проспериращ и гъсто обитаем център.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР