Това каза Иван Господинов, председател на Управителния съвет на сдружение

...
Това каза Иван Господинов, председател на Управителния съвет на сдружение
Коментари Харесай

Българският 15-годишен ученик: недоспал и стресиран от социалните...

Това сподели Иван Господинов, ръководител на Управителния съвет на съдружие „ Образование без раници “, в предаването " Бизнес старт " на Bloomberg TV Bulgaria. Гостът разяснява изводите от световния отчет на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за социално-емоционалните умения на 15-годишните, на база изследване в над 20 страни, членки на Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

 

За разлика от PISA задачата на изследването е не да съпоставя просветителни достижения на възпитаници от разнообразни страни, а да даде взор върху социално-емоционалните им умения, които спомагат за повишение на достиженията и сполучливата им реализация.

 

" Нещо характерно за българските възпитаници е, че са по-скептични към висшето обучение, най-вероятно по-скоро към качеството, което биха получили от него. Но въпреки всичко моите усещания са, че българският възпитаник се стреми към висше обучение. Изследването демонстрира, че девойките, като цяло, са по-ориентирани кариерно и академично от момчетата, само че за сметка на това изпитват повече стрес в тийнейджърските си години ", казваоще той.

 

Фактът, че учениците са относително недоспали, значи няколко неща, разясни гостът. От една страна това, че един възпитаник не съумява да се наспи, евентуално е обвързвано с доста фактори, само че недоспиването има огромно отражение върху резултатите в учебно заведение. Тук не става дума за вечерен час, който би трябвало да се стартира, само че има какво да се направи чисто редовно - да се анулира двойната промяна в учебните заведения, с цел да може образователния ден да стартира най-малко един час по-късно, тъй като това е значимо. Те би трябвало да спят повече от осем часа - да се наспиват повече и да съблюдават добър темп на отмора, с цел да може мозъкът им да е спокоен, безсънен и деятелен. Това също е аршин, заложен в проучването - какъв брой са енергични и витални учениците.

 

" Учебният ден би трябвало да стартира 8:30 - 9:00 часа. Не доста по-късно. Може би като политика е най-добре да се стартира с младежите, тъй като при 10-годишните възпитаници проучването демонстрира, че са по-емоционално интелигентни от 15-годишните възпитаници. В интервала на гимназията е пикът на пубертета, учениците имат доста повече обществен живот в компютъра, пред телефона, което ги държи будни ", показва специалистът.

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР