В своя доклад, който се публикува в момент, когато политиците

...
В своя доклад, който се публикува в момент, когато политиците
Коментари Харесай

Сериозни хранителни натравяния и неличими бактерии: Какви са риск...

В своя отчет, който се разгласява в миг, когато политиците стартират да водят предизборна акция преди европейските избори през юни, ЕАОС предизвестява, че Европейски Съюз би трябвало да работи по-усилено за отбрана на хората и околната среда от нови заболявания, излъчени по воден път, и от замърсяване в изискванията на затопляща се планета.

 

„ Защитата на човешкия живот и здраве от последствията от изменението на климата, в това число сушите, наводненията и влошеното качество на водата, е от изключителна значимост и неотложност “, се споделя в изказването на ръководителя на ЕАОС Леена Юла-Мононен.

 

Докладът се появява на фона на несигурността към бъдещето на Европейската зелена договорка след митингите на фермерите и недоволствата на промишлеността от „ бюрокрацията “ преди изборите идващия месец.

 

„ Съществуващите европейски политики в региона на климата, водите и опазването на здравето оферират солидна основа за деяние, само че те би трябвало да се ползват по-широко и систематично “, добави Юла-Мононен.

Едно от опасенията, в детайли разказани в отчета, е, че размразяването на безконечната заледеност в Северна Европа ще отприщи вълна от арестувани до момента патогени и замърсяване. Например железни замърсители могат да попаднат във водните източници и да влошат качеството на храната и водата. Това може да докара до увеличение на раковите болести, нарушаванията в развиването и репродуктивните функционалности и сърдечносъдовите болести.

 

Друга паника е освобождението на замразени преди този момент патогени, които са устойчиви на антибиотици. Авторите означават, че въпреки вероятността такива бактерии да са дейни след размразяването да е дребна, „ последствията от освобождението им са мъчно предвидими “.

 

Отравянето с цигуатера - хранително заболяване, породено от консумация на инфектирана риба - може да стане „ по-разпространено в Европа в бъдеще “ заради „ възходящата компактност и обсег на токсичните микроводорасли “ в по-топлите води. А „ нарасналият риск от експлоадиране на антракс, който унищожава северните елени, съставлява сериозна опасност за арктическите скотовъдни общности, защото понижава източникът на храна и приходи “.

 

Други опасения, свързани със здравето, включват нездравословния разцвет на водораслите и по-високия риск от заразяване с легионерска болест.

 

По-рано тази година Европейската комисия беше подложена на рецензии поради отлагането за неопределен срок на публикуването на Инициативата за резистентност на водите, която се очакваше да изложи хрумвания за възстановяване на устойчивостта на водите и да насочи работата на идната Комисия.

 

Помолена да разяснява изчезналото досие, поради опасенията на ЕАОС, специалистът по изменение на климата и човешкото здраве на организацията Александра Казмиерчак съобщи пред кореспонденти на брифинг: „ Ролята на ЕАОС е да дава допустимо най-хубавите познания в поддръжка на активността на Европейската комисия и това се опитваме да създадем с този отчет. “

 

Казмиерчак посочи момента на издание на отчета - месец преди европейските избори през юни - и добави: „ Надяваме се да предоставим още една част от знанията, които в действителност стигат до дейности във връзка с устойчивостта на водите. “

 

Превод и редакция ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР