Това е утрото на ново начало и очакване на по-добро

...
Това е утрото на ново начало и очакване на по-добро
Коментари Харесай

Джулай морнинг - уникалният празник на България

Това е утрото на ново начало и очакване на по-добро бъдеще
Джулай (на британски: July – юли), или Джулай Морнинг (July Morning – Юлско утро), е традиция в България, обвързвана с хипи придвижването, за посрещане на изгрева на 1 юли. Символичното посрещане на изгрева е осмисляно като посрещане на ново начало и очакване на по-добро бъдеще от участниците. В по-широк смисъл това е просто начало на лятото.

 Историята

Името на празника се свързва с известната ария July Morning на британската рок-група „ Юрая Хийп “ от 1971 година На всеки 30 юни против 1 юли доста хора се събират по българското крайбрежие на Черно море, с цел да посрещнат дружно изгрева на Слънцето. Така считат, че се пречистват пред него, някои вършат връзка с езически или религиозни обреди.Въпреки че обичаят е повлиян от международното хипи придвижване от 1960-те години, той продължава да съществува в България.Джулай морнинг евентуално е един от най-скорошните празници в България, прочут още като празник на хипитата. Името му подсказва, че отбелязва изгрева на първи юли, само че самият празник стартира още от залеза на предходния ден – 30 юни. Хората се събират на морския бряг още от вечерта, където цяла нощ чакат изгрева под звуците на китара, в добра компания, с доста забавление и бира в ръка. Този празник е тясно основан с песента на рок групата „ Юрая Хийп “, носеща името July Morning.

 Безсмъртният шлагер на " Юрай Хийп "

През 70-те години на 20-ти век британската рок тайфа Юрая Хийп става изключително известна. Името на песента Джулай морнинг произлиза от романа „ Дейвид Копърфийлд “ на Чарлз Дикенс, в който Юрая работи по метод, осуетяващ проектите на Дейвид. Групата става известна най-много точно с песента July Morning, а интродукцията към парчето, която се извършва на орган, се употребява вместо брачен марш в доста страни по света.След това " Юрая Хийп " се постановат като една от именитите хард и мелъди рок банди за всички времена. Хитовете на великата група са безбройни, а те не престават да свирят и през днешния ден, ръководени от създателят на групата - знаковият китарист Мик Бокс.

Хипарят, който стои на пост в казармата

Всичко почнало от нощта на 30 юни против 1 юли, когато един хипар бил в казармата и трябвало да стои на пост точно през довечера. Тогава той си дал обещанието да направи по този начин, че повече никой да не посреща това утро самичък.Първото празнуване се състояло във Варна до вълнолома, където се събрали към десетина души – другари от града. Сред тях имало такива, които тъкмо тогава били в отпуск от казармата, а различен пък даже чествал рожден ден. По това време носели касетофони на акумулатори и китари, с цел да запълнят с музика нощта и, несъмнено, бира. Въпреки че първото празнуване било непретенциозно и в стеснен кръг, се оказало, че новината за Джулай морнинг се популяризирала бързо и още на идната година се събрали няколко пъти повече честващи празника от преди.

 Бунтари и бохеми

Така последователно всяка година искащите да посрещат юлското утро се умножавали, до момента в който празникът станал общоизвестен. Днес той събира хора с идентичен светоглед – най-вече с дълги коси, които пият и слушат музика на мира – един тип бунтари и бохеми. Нощта преди 1 юли дава на купонджиите задоволително време за диалози, запознанства, продан на хрумвания, литературни четения и песни.В началото празникът е въплъщение на неразрешеното – митинг против властта (по това време комунизма) и битка за независимост. Организиран е от група свободомислещи младежи, които пеели цяла нощ неразрешени песни и се отдавали на свободна обич. На морския бряг се запалвали огньове, към които се събирали младежите с цел да честват. Неслучайно мотото на празника гласи: „ Прави обич, а не война “.

 Варвара и Камен бряг

Празнуването на Джулай морнинг в България стартира през 1986 година във Варна, само че през годините този празник набира такава известност, че се популяризира и на други места по Българското Черноморие и в страната.Днес за публично място за празнуване на Джулай морнинг се смята черноморското село Варвара в община Царево. Слънцето огрява България първо при село Камен бряг, по тази причина скалите там са идеално място за празнуване на този празник.

Лятната нова година

Джулай морнинг е обвързван с посрещането на изгрева. 1 юли се възприема от празнуващите като лятната нова година, която ознаменува началото на нещо ново. Това посрещане на слънцето постоянно е обвързвано с физически или религиозни практики и се смята за филтриране на душата.Интересно е да се означи, че този празник се чества само в България и не е присъщ за останалите страни по света. Въпреки че с времето първопричината за основаването на този празник към този момент си е изгубила и младежите през днешния ден евентуално не са осведомени с неговата история, доста от тях избират да се включат във въодушевлението от посрещането на първите слънчеви лъчи и да празнуват този празник дружно с близки другари на морския бряг.

 Днес - бягтство от цивилизацията

Днес Джулай морнинг носи леко по-различен нюанс от началото. Празнуването му по-скоро съставлява бягство от цивилизацията и града, един тип митинг против забързания градски живот. Той е известен най-много измежду младите.Днес към този момент не е наложително Джулай морнинг да се чества единствено на морския бряг. Във от ден на ден обитаеми места в страната, където има огромни водни басейни, реки и язовири се организира това посрещане на слънцето през първия юлски ден. Пример за такова честване е град Тутракан, който посреща Джулай на река Дунав.Дори и да нямат опция да прекарат цялата нощ под намерено небе, хората могат да се причислят към празника, като посрещнат изгрева на всяко място, където има аспект към изток.

 Джон Лоутън остави душата си в България

Празникът се трансформира в традиция и поради  посещенията на самия Джон Лоутън на празника в България. В три следващи години той изпълняваше химна на Джулай морнинг дружно с групата БТР на река Дунав край Тутракан.Джон Лоутън е вторият именит вокалист на " Юрая Хийп ", наследил Дейвид Байрън, който умира много млад. Лоутън се влюбва в България и прекарва немалка част от живота си у нас. От 2004 година годишно извършва песента на концертите в Каварна – Калиакра Рок Фест, които се състоят на зазоряване на 1 юли. Често взе участие и в други концерти в страната.В края на 2008 година става водещ в взаимния филм на телевизия СКАТ и Община Бургас – „ Джон Лоутън показва... “, в който споделя за предишното на Бургас и други градове – покрайнини, обичаи и традиции.Джон Лоутън почива ненадейно на 29 юни 2021 година на 74-годишна възраст.На 19 март 2022 година прахът му е разпилян на Камен бряг.

        

   

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР