Торните бръмбари са бръмбари, които се хранят с изпражнения. Съществуват

...
Торните бръмбари са бръмбари, които се хранят с изпражнения. Съществуват
Коментари Харесай

Всичко за торния бръмбар

Торните бръмбари са бръмбари, които се хранят с изпражнения. Съществуват повече от 5000 разнообразни типове торен бръмбар и 800 неповторими типа, открити единствено в Южна Африка. Торните бръмбари идват в доста разнообразни форми, размери и цветове. Те са също толкоз забавни като колорадски бръмбари, бръмбар рогач, бръмбар-носорог, бръмбар-гробар.

Краските на торните бръмбари могат да варират от матово или лъскаво черно до металически зелено и алено. На размери те могат да бъдат напълно дребни, към 5 мм, или много по-големи, към 50 мм, и се разделят на групи съгласно метода, по който се държат с храната, която си намерят.

Торните бръмбари биват три типа:

- rollers - това са тези, които търкалят топки тор наляво-надясно и по-късно ги заравят в мека почва;

- burrowers - те отнасят фекалиите в тунели непосредствено под екскрементите, които са намерили;

- dwellers - те живеят върху самия екскремент. Често има няколко разнообразни типа торни бръмбара в една-единствена купчина тор.

Бръмбарите имат доста впечатляващи “оръжия ” с огромна роговидна конструкция, които могат да се виждат на главата или гръдния панер. Мъжките най-често ги употребяват, с цел да се бият между тях. Имат и шпори на задните си крайници, които им оказват помощ да търкалят торни топки, а здравите им предни крайници правят отлична работа при битка или при копаене. Повечето торни бръмбари са отлични летци, с дълги полетни крила, сгънати под закалени външни крила, и могат да изминат няколко благи в търсене на храна.

Някои торни бръмбари имат профилирани устни израстъци, предопределени да изсмукват по-течните елементи от фекалиите, които са цялостни с микроорганизми, които бръмбарите могат да храносмилат.

Торните бръмбари живеят към три години.

Местообитание на торните бръмбари

Торните бръмбари се срещат на всички континенти като се изключи Антарктида и живеят из аграрни земи, гори, тревни площи, прерии и пустинни местообитания. Те са мощно подвластни от околната среда и не обичат извънредно студено или изсъхнало време.

Хранене на торния бръмбар

Торните бръмбари са копрофажни инсекти, което значи, че се хранят с екскрементите на други организми. Въпреки че не всички бръмбари се хранят единствено с тор, всички в избран миг в живота си си хапват фекалии. Повечето торни бръмбари се хранят с екскременти от тревопасни животни (овце, кози, коне, магарета, [антилопи, зебри и др.]), които са значително неразградена растителна материя, а не боклуци от месоядни животни, които имат доста дребна хранителна стойност. Някои по-малки типове торен бръмбар просто се прикачват към животни, чакайки търпеливо те да изхвърлят екскрементите си.

Скорошни проучвания, направени от Университета в Небраска, допускат, че торните бръмбари са най-привлечени от екскрементите на всеядните животни, защото те обезпечават хранителна стойност и имат по-силен аромат, което ги прави по-лесни за намиране.

Торните бръмбрани не е належащо да одобряват течности, защото получават това от храната, която употребяват.

Поведение на торния бръмбар

 Торните бръмбари се хранят с тор

Торните бръмбари употребяват своето чудесно подушване, с цел да откриват свежа тор, която по-късно оформят на топка, с цел да я избутат на безвредно място преди други бръмбари да им я откраднат.

Когато се сетите за торен бръмбар, евентуално си представяте бръмбар, който бута топка тор пред себе си. Но някои торни бръмбари въобще не си вършат труда да вършат това. Вместо това тези копрофаги остават покрай фекалните си находки.

Когато торните бръмбари си създадат труда да таркалят топче тор далеко, те го вършат най-вече, с цел да хранят своите дребни. Люпилните топчета на торния бръмбар са снабдени с задоволително фекалии, тъй че когато женската подава всяко яйце в личната люпилна топка то ще има задоволително храна, с цел да приключи развиването си в безвредната среда на гнездото преди да се трансформира във възрастен торен бръмбар и да я напусне.

Проучванията демонстрират, че торните бръмбари употребяват своите торни топки и за изстудяване. Учените са забелязали че през по-горещите интервали от деня торните бръмбари се изкачват върху торните си топки, с цел да могат краката им да си отдъхнат от горещата земя.

Учените са разкрили, че торните бръмбари се движат по права линия отдалечавайки се от купчините тор, които са намерили по-рано. Те реализират това като следват съразмерен модел на поляризирана светлина, който се появява към слънцето. Хората не са в положение да видят този модел, само че доста инсекти могат поради специфичните фоторецептори в очите им.

Доскоро на учените не им беше известно по какъв начин бръмбарите съумяват да се ориентират през нощта посредством Луната и нейните доста по-слаби поляризирани светлинни модели. По време на изследване, наблюдаващо нощния африкански торен бръмбар, учените осъзнали, че бръмбарът към момента може да търкаля торната си топка по съвършено права линия, даже когато няма луна. Така те стигнали до извода, че торните бръмбари би трябвало да употребяват звездите, с цел да се ориентират. Допълнителни проучвания удостоверяват тази доктрина.

Размножаване на торните бръмбари

Мъжките и женските торни бръмбар се срещат към купчина тор в размножителния интервал и се съвокупляват. След това вършат люпилно топче от тор и го реалокират на комфортно и хубаво място. Женската снася едно яйце вътре в топката и двамата я заравят подземен. Двойката прави това голям брой пъти, след което продължава по пътя си. При някои типове торни бръмбари те могат да останат да пазят дребните, само че по-често те не престават напред.

Външният пласт на люпилното топче се втвърдява подземен и основава предпазен пласт, с цел да се резервира ларвата вътре. Вътрешният пласт остава мек и мокър, с цел да зареди растящата ларва на торния бръмбар. Когато ларвата се трансформира в бръмбар (чрез метаморфоза), тя пробива твърдия външен пласт на топката и отлита, с цел да стартира целия витален цикъл отначало.

Заплахи и запазване на торния бръмбар

Ако не бяха торните бръмбари, тор щеше да покрие огромна част от земята и да се втвърди, при което на тревата и другите растения щеше да им е много мъчно да поникнат. Бръмбарите също оказват помощ за наторяването на земята като разрушават и заравят тор и усъвършенстват преработването на хранителни субстанции и структурата на почвата, играейки жизненоважна роля в селското стопанство. Доказано е, че торните бръмбари са били повода за усъвършенстваните почвени условия и растежа на растенията в рехабилитирани въглищни мини в Южна Африка.

В тропическите гори, торните бръмбари са от изключително значение и за разпръскването на семената, присъстващи в животинската тор, и заравянето им в почвата.

В разрастващите се страни торните бръмбари играят основна роля за подобряването на хигиеничните стандарти. Американският институт по биологични науки оповестява, че торните бръмбари избавят на животновъдската индустрията в Съединени американски щати почти 380 милиона $ годишно като заравят огромна част от на надземниге скотски фекалии.

Независимо от тяхната роля, обаче, животът им на доста места е заплашен. Доказано е, че химическата приложимост при интервенции, в това число обезпаразитяване на животни с ивермектин и пестициди като нематициди или инсектициди, директно води до крах на броя на торните бръмбари в доста стопанства, което афектира както способността им да се възпроизвеждат, по този начин и смъртността на ларвите.

Интересни обстоятелства за торния бръмбар

- Торният бръмбар е единственото насекомо, което употребява Млечния път, с цел да се ориентира.

- Някои торни бръмбари могат да издърпат над 1000 пъти телесното си тегло. Това е същото като средностатистически човек да издърпа шест двуетажни рейса, цялостни с хора.

- Някои торни бръмбар се чифтосват до живот.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР