Топящите се ледници, които изливат огромни количества вода в близките

...
Топящите се ледници, които изливат огромни количества вода в близките
Коментари Харесай

Топящите се ледници заплашват 15 милиона души по света с внезапно и смъртоносно наводнение - Свят

Топящите се ледници, които изливат големи количества вода в околните езера, заплашват 15 милиона души по света с ненадейно и смъртоносно наводняване, сподели изследване - представено от АП.

Повече от половината от хората в сянката на бедствието се намират единствено в четири страни: Индия, Пакистан, Перу и Китай, сочи изследването, оповестено във вторник в Nature Communications.

Това е опасност, за която американците и европейците рядко се замислят, само че 1 милион души живеят в радиус от единствено 10 км от евентуално нестабилни езера, захранвани от ледници, пресмята изследването.

Едно от най-опустошителните сходни наводнения е било в Перу през 1941 година и при него са починали сред 1800 и 6000 души. През 2020 година наводняване в Британска Колумбия, Канада, провокирало цунами от вода с височина към 100 метра, само че никой не пострада. През 2017 година наводняване от ледниково експлоадиране в Непал, провокирано от свлачище, е снимано на видео от немски алпинисти. Според водещия създател на проучването Каролин Тейлър от университета в Нюкасъл, Обединеното кралство, от 2011 година насам в ледника Менденхол в Аляска има годишни дребни наводнения от ледников изблик, които Националната метеорологична работа назовава " басейн на самоубийството ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР