Токът се повиши рекордно на Европейската енергийна борса – до

...
Токът се повиши рекордно на Европейската енергийна борса – до
Коментари Харесай

Цените на тока в Европа се повишиха рекордно

Токът се увеличи рекордно на Европейската енергийна борса – до 70 цента за киловатчас. Тази цена е с цели 10 цента по-висока спрямо предходната седмица.

Анализатори оповестиха, че Европа към този момент с изключение на в газова е и в рецесия за електричество. Над 700 евро за мегаватчас или 70 цента за киловатчас без налозите коства токът на Европейската енергийна борса през днешния ден.

Цените на газ и ток в Европа се качват с всеки минал ден. Причината за това е суматохата измежду енергийните предприятия, подбудена от вероятността Русия да спре да подава ток. Зимата в Европа ще бъде сложна и скъпа за всички, предизвестиха анализатори.

Цената на газа също е рекордна – 324 евро за мегаватчас.

„ Катастрофата към този момент е тук “, съобщи Тиери Брос, професор по интернационална енергетика.

Някои европейски водачи направиха доста песимистични прогнози. Според белгийския министър председател Александер де Кроо Европа я чакат 10 тежки зими.

Големите стопански системи мъчно ще понесат товара на тези цени, а хиляди семейства мъчно ще заплащат сметките си. За Германия обстановката е изключително тежка, защото промишлеността ѝ е мощно подвластна от съветския газ. Директорът на немската федерална банка Бундесбанк Йоахим Нагел предизвести, че следва криза.

Освен войната в Украйна цените на тока се подвигат и поради извънредно сухото лято и неналичието на вода, което лимитира опциите за произвеждане на ток.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР