Испанското правителство одобри създаването на специална система за обезщетения за

...
Испанското правителство одобри създаването на специална система за обезщетения за
Коментари Харесай

Испания въвежда система за обезщетения за безработни артисти

Испанското държавно управление утвърди основаването на специфична система за компенсации за безработица за артисти, музиканти и други служащи от културния бранш, която има за цел да ги отбрани в интервала на спиране на работата, предава БГНЕС.

За да получи право на обезщетение, артистът би трябвало да е работил най-малко 60 дни през последните 18 месеца – интервал, който е доста по-кратък от този, нужен за приемане на „ елементарното “ обезщетение за безработица, отпускано на служащи от други браншове.

Системата ще се заплаща от работодателите и от вноските на служащите и ще се ползва и за техническите служащи, като да вземем за пример строителите на декори и осветителите.

Правителството счита, че към 70 000 души в Испания ще могат да се възползват от специфичната помощ за безработица, за която културните дейци от дълго време упорстват.

Министърът на труда Йоланда Диас съобщи, че системата е нужна, защото служащите в културния бранш са изправени пред висока степен на неустановеност на работата и постоянно са наети единствено за къси интервали.

„ Понякога, когато мислим за просвета, си мислим за огромни звезди “ с дребни стопански потребности, сподели тя на конференция след седмичното съвещание на кабинета, на което беше утвърдена мярката.

„ Но секторът в действителност не е подобен. Има огромна потребност от отбрана “, сподели Диас и добави, че „ доста малко страни “ имат сходна система.

През 1936 година Франция сътвори специфична система за безработица за реализатори и техници. Първоначално тя се прилагаше единствено за техници и ръководители в киното, само че през 1969 година бе разширена, тъй че да обхване и актьорите, както и театралните техници. Сега тя подкрепя към 100 000 души.

Испанското държавно управление усили разноските през последните години, с цел да даде подтик на локалната кино и телевизионна промишленост и да насърчи огромните задгранични играчи да снимат и да основават продуцентски офиси в Испания.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР