Бившият крал на Гърция Константинос Втори почина на 82-годишна възраст

...
Бившият крал на Гърция Константинос Втори почина на 82-годишна възраст
Коментари Харесай

Почина последният крал на Гърция, правителството взема решение за погребението

Бившият крал на Гърция Константинос Втори умря на 82-годишна възраст в Атина.

Той беше приет в болница в болница „ Здраве “в Атина предходната седмица заради инсулт и респираторни проблеми. В продължение на седем дни беше в реанимация.

В последно време някогашният монарх имаше редица здравословни проблеми. Той прекара инсулти в предишното, а през декември 2021 година беше диагностициран с пневмония и белодробен оток. Тогава той още веднъж бе лекуван в болница „ Здраве “. После бе приет в болница и поради COVID-19. Освен това някогашният крал имаше проблеми с напредването и напоследък бе на инвалидна количка.

Той беше на власт преди възобновяване на Републиката през 1974 година

На държавно съвещание малко след 09:30 часа ще бъдат взети решенията по отношение на детайлите на церемонията по погребението на някогашния крал Константин.

Има редица проблеми на масата на държавното управление, някои от които наподобяват решени. Изглежда, че няма спънка Константин да бъде заровен в Татой, в случай че фамилията му желае. Там е заровена и майка му Фредерики през 1981 година

Обсъжда се, къде ще бъде изложено тялото за почести и прощаване, защото се чакат да дойдат членове на кралски фамилии от чужбина. Очевидната дестинация е Атинската митрополия. Въпросът за светия храм не визира държавното управление, макар че съгласно информация, фамилията на някогашния монарх е открило контакти с архиепископията и архиепископ Йероним не е надъхан отрицателно.

Акцентът на държавната среща е обвързвана с това дали починалият Константин ще бъде почетен с достойнството държавен глава, с претекста, че до 1967 година е бил глава на гръцката страна и въоръжените сили.

Другият въпрос е обвързван с поданството на Константин, който не е бил гръцки жител. Той има датски паспорт от 1983 година като крал Константин, а през 2021 година, когато трябваше да получи гръцки здравен номер (AMKA), заради непрекъснатото му пренасяне в Гърция, Правният съвет на страната постанови, че той може да употребява името „ крал Константин Велики “. Гражданство обаче не му е обещано.

Според кръгове на вътрешното министерство неналичието на гръцко поданство не е кардинална възбрана за обществено заравяне, защото може да се позове на приноса му към страната.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР