Точно под носа на хората животните развиват собствена връзка с

...
Точно под носа на хората животните развиват собствена връзка с
Коментари Харесай

Как се чувстват животните в технологичния свят

Точно под носа на хората животните развиват лична връзка с човешките технологии. Кучетата да вземем за пример се чипират, следят се от роботи за домашна сигурност и се образоват да не лаят с " самостоятелни " шокови нашийници.

В селското стопанство се употребяват устройства като Fitbit за следене на здравето на добитъка, а няколко огромни аграрни компании даже са употребявали технология за лицево различаване, с цел да разпознават съответни крави.

Дивите животни в няколко огромни американски града, в това число Ню Йорк, към този момент също са обект на посточнно наблюдаване с камери, както и със датчици за температура и придвижване.

Като удостоверение на това BBC даже основава поредност, наречена " Шпиони в дивата природа ", която демонстрира по какъв начин разнообразни животни, в това число ленивци, делфини и маймуни, се отнасят към роботизираните принадлежности към сеже си.

Тези образци за взаимоотношения акцентират, че до момента в който хората развиват комплицирани и в доста направления нездравословни връзки с изобретения като компютри, интернет и изкуствен интелект, същото се случва и с животните, написа Fast Company,.

Макар че животните сигурно не употребяват технологиите по метода, по който го вършат хората, животът им въпреки всичко може да бъде фрапантно изменен от тях по способи, вариращи от занимателни, през освобождаващи до евентуално мрачни.

Тук се намесват откривателите, които работят в една относително нова област, наречена взаимоотношение сред животни и компютри.

" Тази дисциплинираност като цяло се пробва да разбере по какъв начин наподобяват тези потребителски интерфейси за животните ", споделя Дейвид Робъртс, професор по компютърни науки в Държавния университет на Северна Каролина, който учи взаимоотношението сред животни и компютри. " Асиметрията и разликите в информационните качества, които имаме с тях, трансформират образованието на животните да употребяват компютри в много мъчно предизвикателство. "

Общността от хора, фокусирани върху взаимоотношението сред животни и компютри, към момента е дребна. Най-голямата конференция, отдадена на тази област, неотдавна отпразнува своята 10-та годишнина и единствено няколко проучвателен института, разпръснати по целия свят, учат тематиката.

Все отново широтата на провокациите, които слага потреблението на технологии от и за животни, може да значи, че региона заслужава доста по-голямо внимание, в сравнение с получава. Все отново технологиите не се появяват единствено в домовете ни, само че и в зоологическите градини, в селскостопанските обекти, в градовете с огромна популация животни и в дивата природа.

Голяма част от актуалните проучвания в тази сфера са ориентирани към създаване на нови технологии, които могат да оказват помощ на животните. В едно изследване да вземем за пример се прави оценка изгодата от инсталирането на микрофон в нашийника на куче, с цел да се сътвори " логаритъм за разкриване на ухапвания ", който алармира по кое време кучетата са уплашени.

MIT пък предлага модифициран неестествен развъдник, наименуван TamagoPhone, който е планиран да предава тон сред птицата и нейните яйца, с вярата да се усили както преживяемостта на пиленцата, по този начин и да се улеснят по-естествените взаимоотношения. Такива към този момент се употребяват в селското стопанство.

Друг главен акцент е проектирането на софтуерни системи, които да подкрепят взаимоотношението сред животните и хората. Особено внимание се отделя на основаването на технологии, които да катализират връзката сред кучетата водачи и техните човешки спътници.

Основното безпокойство обаче е, че въпреки технологиите да оказват помощ на животните, те могат и да им навредят. Пример за това са безпилотните самолети. Въпреки че може да наподобява занимателно - в YouTube е цялостно с видеоклипове на кучета, които смъкват потребителски дронове - технологията има капацитета да стресира или даже да нарани животните, както разкрива изследване на лабораторията Tech4Animals към Университета в Хайфа през 2016 година

За страдание, технологиите, предопределени да подобрят всекидневието на животните, могат да бъдат употребявани и за утежняването му. Затова и учените подчертават, че те не могат да бъдат създавани, без да се вземат поради методите, по които към този момент се употребяват по отношение на тях през днешния ден.

В същото време новите технологии могат в допълнение да усложнят взаимоотношението сред животните и компютрите. Подобен образец е iRobot, компания, благосъстоятелност на Amazon, която създава умната прахосмукачка Roomba. Тя е принудена да образова в допълнение своя домакински робот да не тормози домашните животни, до момента в който работи.

Доставчикът на роботизирани транспортни услуги Waymo пък се пробва да образова софтуера си за самоуправление да разпознава коне.

Голяма част от проучванията в тази зараждаща се област са отдадени на по-доброто схващане на това какво тъкмо усещат животните във връзка с технологиите. А хората са способни да вършат надълбоко неправилни догатки в тази посока.

Изследване, извършено от Анна Замански и нейните сътрудници от Университета в Хайфа, проучва какво мислят кучетата за прекарванията си с видеоигри, въз основа на видимо занимателни видеоклипове, които стопаните им са качили в интернет. Според Замански анализът на държанието на животните разкрива, че те не се забавляват, даже в случай че стопаните им си мислят, че е по този начин. Напротив – те се усещат разочаровани от по този начин прекараното време.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР