Тези спагети са култови, заради кюфтета в апетитния сос, който

...
Тези спагети са култови, заради кюфтета в апетитния сос, който
Коментари Харесай

Култови спагети с кюфтета в сос

Тези спагети са паметни, поради кюфтета в апетитния сос, който съвършено се слива с обичаната паста...Просто вкусно!

Необходими Продукти

ЗА КЮФТЕТАТА


● телешка кайма - 600 г
● мляко - 120 мл
● самун - 50 г остарял
● яйце - 1 бр.
● галета - 2 с.л.
● сол - 2 щипки
● черен пипер - на усет
● магданоз - 1 с.л. наситнен

ЗА СОСА


● доматен сос - 700 мл
● прясно мляко - 1 с.л.
● лук - 1 глава
● целина - 1 филиз
● сол - на усет
● риган - 1 с.л.
● босилек - свеж
● зехтин - 2 с.л.
● спагети - 400 г

Начин на подготвяне

Паста с кюфтета в сос е може би едно от най-известните италиански ястия в чужбина, станало известно с доста сантименталната сцена от анимационния филм Дамата и скитникът.

Сещам се и за Лейди и скитника, в който двете кучета ядат спагети със сос и кюфтета от една паница. Сосът с кюфтета, с който да овкусите макароните, в действителност е доста подобаващ за неделния обяд и тъкмо предишния уикенд подготвих тази вкусна рецепта, която ви предлагам през днешния ден.

Като оставим филмовите асоциации настрани, тези паста не е с извънземен усет. Пригответе доста кюфтета със сос. Направете дребни, с диаметър към 1.5-2 см или по-големи с диаметър 4-5 см. Както ви подхожда.

Започнете с приготвянето на кюфтенцата: нарежете хляба на кубчета без коричката и го оставете да кисне в млякото за към десетина минути. Добавете яйцето, сол, черен пипер, надробен магданоз и разбъркайте към хляба.

Добавете всичко към месото и разбъркайте, като добавите и галетата. След като получите хомогенна примес, оформете топчета с вярна форма и величина. Подредете ги в паница, като се стараете да не се застъпват едно върху друго.

В огромна тенджера пригответе соса за паста: запържете лука и целината в олиото за няколко минути, налейте доматеното пюре и го разредете с вода (регулирайте съгласно плътността на пюрето). Добавете млякото, с цел да намалите киселинността на домата и също прибавете солта, ригана и нарязания босилек. Аз прибавих и 2-3 скилидки чесън наситнени.

Когато сосът стартира да завира, потапяйте мини кюфтенцата едно по едно деликатно. Гответе към 40 минути на слаб котлон, като понякога деликатно ги разбърквате и обръщате.

Сварете спагетите във вряща подсолена вода съгласно времето за варене, посочено на опаковката (можете да изберете типичен спагети, само че също и пене или фусили). Отцедете пастата и я подправете със соса за кюфтетата! За улеснение прехвърлете кюфтетата в паница, с цел да съберете по-лесно соса и да овкусите пастата.

Поднесете спагетите с кюфтета и сос в паница за сервиране.

По предпочитание поръсете спагетите с пармезан. Насладете се! Изчезнаха незабавно и скоро ще ги създадем още веднъж!

ВАРИАНТИ И СЪВЕТИ:

Вместо самун, наквасен в мляко, може да сложите малко рикота.

В тестото за кюфтета може да добавите малко смляна майорана.

Може да извършите кюфтета със смесена кайма.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР