Темата за менопаузата стана много актуална напоследък. В последните години

...
Темата за менопаузата стана много актуална напоследък. В последните години
Коментари Харесай

Ох, тази менопауза! А защо не „ах” – разговор с психотерапевтката Детелина Стаменова

Темата за менопаузата стана доста настояща в последно време. В последните години светът най-накрая заприказва без боязън за правата на дамите и стартира усилени дейности против потъпкването им. Малко по малко въпросът за менопаузата стартира да се повдига и в България, въпреки че към момента е обхваната с голям брой табута и е обвързвана с насмешки. Кметът на Ню Йорк Ерик Адамс даже разгласи, че един от главните му цели тази година е да подтиква повече компании да основат работни места, които да дават отговор на потребностите на дамите в менопауза. Нека стартираме отсам. 

Разговаряме за този делкатен за всяка жена миг с  Детелина Стаменова - психотерапевт с богата самостоятелна процедура и опит като коуч в корпоративния свят. Стаменова беше част от екипа на изследването " Невидимите пандемии ", които преглеждат новите болести и психологични усложнения на индивида от 21. век. 

Светът се трансформира, а ние сякаш изоставаме. Защо се случва това?

Светът е изостанал с епохи по женските тематики и те стават значими за обществото едвам когато самите дами съумеят да ги изрекат на глас, по тази причина евентуално изоставането се случва, тъй като още не сме разрешили тези проблеми, които са доста по-базови и животоспасяващи - като домашното принуждение да вземем за пример.

Заради това, че сме част от онази част от света, която се е откъснала от това, че дамата би трябвало да знае единствено „ църквата и кухнята “ и готовността на по-модерно мислещите компании да приказват за психологично здраве и женски права, можем да чакаме промени – може би не толкоз бързо, колкото ни се желае, само че те ще се случат, тъй като идва времето за тях.

Пречи ли навлизането в менопауза на качеството на живот или дамите просто вземат решение да яхнат метлата и да си го върнат на всички, даже да няма защо, както нормално чуваме от мъжете? Подигравателни реплики по тематиката толкоз са навлезли в всекидневието ни, че към този момент даже не им обръщаме внимание.

Дори във Вашия въпрос има израза „ яхват метлата “ или предпоставката, че „ връщат на всички, даже да няма защо “. Начинът, по който приказваме за проблемите си неведнъж е речник, който демонстрира невъзможността ни да изявим директните си стремежи. Сексизмът, който демонстрираме жена-към-жена или жена-към-собствения-си-пол от време на време, коства ми се, е по-груб и позорен от това, което доста мъже могат да изрекат. Когато ние нямаме предпочитание за разбирането една на друга и не се нулираме, унизяваме една друга и наскърбяваме, както да обясняваме държанието си с „ нещо женско “ (каквото и да значи това), няма по какъв начин да сложим въпроса в плоскостта на един интервал, в който дамите губят от своите позиции – финансови, обществени и други не, тъй като са станали „ разнообразни “, а тъй като са квалифицирани като разнообразни и даже счупени – и от двата пола. Затова намиране на точни думи и основаване на почитание към дамите в този интервал е значима задача за всяка една от нас. 



Според Вас на какво се дължи това надменно отношение към дамите над 50 години? Доколко виновността е в рекламите на хранителни добавни, които основават облик на прочувствено нестабилна жена, която все не е на кеф, и до каква степен е просто нрав?

То и мъжете с проблеми с простата не са показани като Супермени в рекламите. Изобщо над избрана възраст хората, изключително тези с егн от предишния век и тези, които са старите, нормално не са давани отвън някакви доста разпознаваеми типажи, обслужващи съответния бранд – като глуповато-добродушно-баницо/скаро правещи.  

От друга страна няма смисъл да продаваш нещо на някого, който няма проблем, нали? Така че те продават на тези, които желаят да оказват помощ на процеса си, който може да включва тази симптоматика. Затова и не одобрявам отрицателно тези реклами, само че те са стандарт, който включва и дами, и мъже, които имат право да са прочувствени за едно ли друго, без да бъдат саркастично определяни по отношение на физиологичен развой, в който се намират. 

Какво се случва с душeвността на една жена, навлизаща в менопауза?

Ако погледнем оттатък западната цивилизация и последните двеста години, менопаузата на никое място не е била одобрявана с подобен уплах и тревога от дами и мъже, само че пък тогава дамите и тяхната кръв била извор на тревога. Спирането на цикъла успокоявало обществата, че няма да се навреди на реколтата, добитъка и така нататък (Фрейзър дава сходни образци от цялостен свят).

Психоаналитичната позиция идва с концепцията, че се появява прочувствен дистрес поради прехода от един стадий на живота към различен, че с края на менструацията някаква част от дамата „ умира “, само че това идва и с идването на модерността.

Затова и сега приказваме за това, че измененията, които настъпват с менопаузата, засягат освен физически, само че и прочувствено дамите. Но дано

Продължава на идната страница...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР