Технологиите се развиват, а с тях се променя и начинът,

...
Технологиите се развиват, а с тях се променя и начинът,
Коментари Харесай

Формула за успешен маркетинг през съдържание в България

Технологиите се развиват, а с тях се трансформира и методът, по който хората получават и усвояват информацията. Рекламните послания на марките идват до нас през разнообразни канали - обществени мрежи, телевизия, уеб страници, радио, билбордове, вестници, магазини, имейл, филми, сериали, пощенски кутии, плакати. Огромната част остават невидяни, нечути и неразбрани. Маркетинг и информационните специалисти не престават да търсят работещи решения, които да притеглят и задържат вниманието на аудиториите. В последните години все по-често се приказва за така наречен маркетинг през наличие, който към този момент се утвърждава като независима дисциплинираност, която предлага богат инструментариум за специалистите в региона на маркетинга, продажбите, връзките, а даже и политиците.

Въпреки набиращия известност маркетинг през наличие липсват данни за вложенията на пазара и ефикасните бизнес тактики за постигане на аудиториите. Кои са най-използваните формати за наличие, най-популярните платформи за разпространение и какъв бюджет отделят фирмите в България за производството и рекламата му? С намирането на отговорите на тези и редица други въпроси за втора поредна година се зае маркетинг студиото на " Икономедиа " STORiO.

В тазгодишното изследване участваха 61 експерти от сферата на маркетинга и връзките от над 15 разнообразни промишлености. В извадката са се присъединили поравно представители както на дребния, по този начин и на междинния и огромния бизнес. 39.3% от тях отделят под 10 хиляди лева бюджет на година за маркетинг през наличие, а близо 28% нямат избран бюджет и финансират тези планове, които се вписват в общата им тактика.
Реклама
Между 100 хиляди лева и половин милион лв. отделят 5% от участвалите в изследването.
Най-популярните и най-работещите формати на нашия пазар
Според резултатите от изследването най-популярният формат за маркетинг през наличие в България и тази година е текстовият - употребява се от 93.4% от участниците в изследването. На второ място по известност са фотосите, които са употребявани от 91.8% от участвалите в изследването, а третото място се заема от видеоформатите, които бележат сериозен растеж и към този момент се употребяват от 88.5%.

Видеата са и най-успешният формат за 87% от употребяващите ги. Сред най-успешните принадлежности на маркетинга през наличие в България са още фотосите (82.1%) и събитията (81%).
Реклама
Във формулата за сполучлив маркетинг през наличие (с над 70% триумф за употребяващите ги) влизат още текстовите формати, микро- и интерактивни уеб сайтове, изследвания и анкети, конференции, подкасти и приложения.

Освен че са измежду най-успешните формати за маркетинг през наличие, подкастите бележат и сериозен растеж в потреблението им - от 19.3% през 2021 година до 49.2% през 2022 година

Слабото потребление на web3 форматите (32.8%) може би в някаква степен изяснява и огромния % (40%) на участниците, които ги афишират за несполучливи. В някаква степен тези неуспехи може да се дължат и на турбуленциите тази година на международно равнище.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР