Технологичните гиганти вероятно ще загубят привилегията да плащат по-ниски данъци

...
Технологичните гиганти вероятно ще загубят привилегията да плащат по-ниски данъци
Коментари Харесай

ИТ гигантите ще плащат еднакъв данък навсякъде?


Технологичните колоси евентуално ще изгубят привилегията да заплащат по-ниски налози в някои страни
(снимка: CC0 Public Domain)

Големите мултинационални компании, опериращи на доста пазари по света, ще би трябвало да заплащат налози в страните, в които вършат бизнес. Това реши групата на най-развитите стопански системи Г7. Решението бе несъмнено като „ историческа “ договорка. Очаква се тя да накара интернационалните компании да заплащат повече налози.

Срещата на финансовите министри в Лондон приключи и с договаряне на световна минимална ставка на корпоративния налог от 15%. Целта е да се избегне конкуренцията за примамване на избрани бизнеси посредством ниски данъчни ставки. И двете нови решения ще обиден софтуерни колоси като Amazon, Фейсбук и Гугъл.

Договореността бе реализирана сред Съединени американски щати, Обединеното кралство, Франция, Германия, Канада, Италия и Япония, както и Европейски Съюз, заяви. Според формалното известие, това „ може да докара до постъпване на милиарди долари у държавните управления за погашение на задълженията, зародили по време на Covid-кризата “. Сега новото решение следва да бъде разисквано на срещата на Г-20 идващия месец.

Американският министър на финансите Джанет Йелен съобщи пред кореспонденти, че „ историческото “ съглашение за световен най-малък налог ще „ постави завършек на конкуренцията за най-ниско корпоративно данъчно облагане и ще подсигурява правдивост за междинната класа и работещите хора в Съединени американски щати по целия свят “.

Канцлерът на Министерството на финансите на Обединеното кралство Риши Сунак, хазаин на срещата на върха, съобщи, че съглашението ще направи световната данъчна система „ годна за световната цифрова епоха “. Неговият немски сътрудник Олаф Шолц пък съобщи, че това е „ доста добра вест за данъчната правдивост и взаимност и неприятна вест за данъчните убежища “.
Всеобщото мнение е, че „ фирмите към този момент няма да могат, като крият облагите си в страните с най-ниски налози “.

Мотивите

Правителствата по света от дълго време се чудят по какъв начин да се оправят с данъчното облагане на „ световните “ компании, работещи в доста страни. Това предизвикателство набъбна с взрива в големи софтуерни корпорации като Amazon и Фейсбук.

В момента фирмите могат да основават локални клонове в страни, които имат относително ниски корпоративни налози, и да заявяват облагите си там. Това значи, че заплащат единствено локалната данъчна ставка, даже в случай че облагите идват основно от продажби, направени напълно другаде.

Новата договореност цели да постави завършек на това по два метода. Първо, Г7 ще се стреми да накара фирмите да заплащат повече налози в страните, където продават своите артикули или услуги, а освен в своите „ централи “, намиращи се в. Второ, ще има световна минимална данъчна ставка, с цел да се избегне конкуренцията за привличане на бизнеси посредством по-ниски налози.

Действие

Правилото огромните мултинационалните компании да заплащат налози там, където работят – известно като „ първи дирек “ на съглашението – ще се ползва за световни компании с марж на облага минимум 10%.
още по тематиката
20% от облагата над този предел ще бъде преразпределена и обложена с налог в страните, в които „ огромните “ работят, съгласно официалното съобщение на Г7. Предполага се, че държавните управления ще употребяват тези пари за финансирането на разнообразни публични услуги.

Вторият „ дирек “ на съглашението е изравняването на данъчната ставка за всички страни по света. Според Йелен, националните налози върху цифровите услуги ще бъдат отстранени и сменени от новото съглашение. Подобни налози се преглеждат от Съединени американски щати като незаслужено ориентирани към американските софтуерни колоси.

Остава да бъде планувано времето на въвеждането на новите стъпки, само че, съгласно Йелен, „ има необятно единодушие тези две неща да вървят ръка за ръка “. Запитана дали Amazon и Фейсбук ще попаднат в обсега на новите оферти за световен най-малък корпоративен налог, тя отговори: „ Това ще включва огромни печеливши компании и тези компании, съгласно мен, ще дават отговор на условията на съвсем всяко определение “.

А след това?

Споразумението ще бъде разисквано в детайли на среща на финансовите министри от Г-20 през юли във Венеция. Паоло Джентилони, еврокомисар по стопанската система, дефинира съглашението в събота като „ огромна стъпка… към невиждано световно съглашение за данъчна промяна “ и даде обещание Европейски Съюз да „ способства интензивно за това “.

Но ирландският финансов министър Пашал Доноеу, чиято страна предлага 12,5% корпоративна данъчна ставка, написа в Туитър, че всяко съглашение от този тип би трябвало да „ дава отговор на потребностите на дребните и огромните страни, развити и разрастващи се “.

Той се базира на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), междуправителствена икономическа организация с 38 страни членки, която предизвиква международната търговия и също работи по актуализиране на.

ИТ колосите

„ Ние имаме вяра, че развой, управителен от Организацията за икономическо сътрудничество и раз, който основава многостранно решение, би оказал помощ за реализиране на непоклатимост в интернационалната данъчна система “, разяснява представител на Amazon, представен от Ройтерс.

Ник Клег от Фейсбук дефинира съглашението като „ забележителна първа стъпка към сигурност за бизнеса и подсилване на публичното доверие в световната данъчна система “.

Гугъл съобщи посредством своя представител: „ Ние поддържаме напъните, положени в посока актуализиране на интернационалните данъчни правила. Надяваме се страните да продължат да работят взаимно, с цел да подсигуряват, че скоро ще бъде приключено едно уравновесено и трайно съглашение “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР