Технологичните гиганти продължават да се разрастват. Досега през тази година

...
Технологичните гиганти продължават да се разрастват. Досега през тази година
Коментари Харесай

Дръзките компании, които побеждават технологичните гиганти

Технологичните колоси не престават да се разрастват. Досега през тази година общата пазарна стойност на петте американски софтуерни колоса - Alphabet, Amazon, Apple, Meta и Microsoft - е повишена на половина до към 9 трлн. $. Това е близо четвърт от общата стойност на показателя на най-големите американски компании S&P500 (който е повишен единствено със 17% за този период). Петте компании дават отговор за близо 60% от продажбите, облагите и разноските за научноизследователска и развойна активност на всички софтуерни компании в показателя. Широко публикувано е мнението, че те ще бъдат главните печеливши от AI революцията.
Възможности за новите
Правителствата гледат на тази доминация с възходящо безпокойствие. На 12 септември американското министерство на правораздаването стартира правосъден развой против Гугъл и корпорацията майка - Alphabet, в най-голямото антитръстово дело за последните две десетилетия, обвинявайки ги в корист с монопола си в интернет търсенето. Този месец закон на Европейски Съюз дефинира петте колоса като " пазачи на осведомителния вход ", което им не разрешава да оферират избрани услуги в пакет и да дискриминират против трети страни на своите платформи наред с други неща. Технологичните колоси са нарастнали толкоз, че международните антитръстови регулатори настояват, че " изсмукват " всичкия О2 от софтуерната екосистема, довеждайки съперниците до изгубване или в най-хубавия случай затруднявайки просперитета на всички останали. Само попитайте Snap, Spotify или Zoom.

Подобно на естествените екосистеми обаче, комерсиалните дават благоприятни условия за новодошлите. За да продължат да се развиват със зашеметяващите темпове, които техните вложители чакат, петте колоси обръщат най-голямо внимание на пазарите, които са задоволително огромни, с цел да имат забележителен принос за приходите им, които предходната година доближиха обща стойност 1.5 трлн. $. Това значи, че те подценяват някои области, които са по-малки, само че евентуално към момента доходоносни. Изобретателните компании, които разпознават такива ниши и са в положение да се възползват от тях, не просто се оправят, а процъфтяват в сянката на колосите.
Реклама Добри образци
Погледнете Garmin. Основана през 1989 година, компанията стана пионер в комерсиалната приложимост на GPS навигационни системи. До 2008 година тя завладя съвсем една трета от пазара на портативни навигационни устройства, най-много тези за монтиране на автомобилното табло, които представляваха към 72% от продажбите на компанията. Тогава Гугъл пусна приложението си Гугъл Maps, първо през 2008 година за смарт телефони с Android, а четири години по-късно за iPhone. На този стадий водачите можеха просто да употребяват телефоните си, с цел да се ориентират, вместо да купуват настрана устройство. До 2014 година приходите на Garmin от автомобилния ѝ сегмент спаднаха на половина спрямо шест години по-рано до 1.2 милиарда $.

Година по-късно софтуерните колоси нанесоха още един удар. Apple пусна на пазара първия си смарт часовник, което рискуваше да подкопае развиващия се бизнес на Garmin, обвързван с продажбата на устройства за феновете на фитнеса и преходите навън. Този път обаче по-малката компания устоя на офанзивата. Тя се концентрира върху часовниците и фитнес тракерите от високия клас, някои от които се продават на цени, няколко пъти по-високи от тези на най-високия клас Apple Watch. Правейки това, тя построи лоялна потребителска база от планинари, бегачи и всевъзможни други фитнес фанатици; през април Марк Зукърбърг, фанатичният на тематика физически извършения началник на Meta, разгласява фотография на часовника си Garmin, откакто приключи 5-километрово тичане с положително време.

Джордж Ливидас от капиталовата компания Upslope Capital има вяра, че Garmin е една от дребното компании, построила премиум бранд на пазар с налична опция на Apple. Днес общите ѝ годишни доходи от близо 5 милиарда $ са към два пъти по-високи от цената им, когато първият Apple Watch се появи на пазара. Смарт часовниците и фитнес тракерите обезпечават близо 60% от продажбите на компанията (като по-голямата част от останалите се дължат на продажбата на професионална навигационна система за кораби и самолети).

Друга компания, възползваща се от неразработена софтуерна ниша, е Dropbox. Стив Джобс, съосновател на Apple, един път отхвърли основаната в Сан Франциско компания за облачно предпазване като " функционалност, а не артикул ". Основана през 2008 година, компанията се бори с Apple, Гугъл и Microsoft (и за известно време с Amazon) през целия си живот. По-големите ѝ съперници комбинират облачното пространство с други услуги; да вземем за пример клиентите, които се записват в Gmail на Гугъл, получават гратис онлайн пространство за предпазване. Но тези оферти, въпреки и постоянно безвъзмездни, не имат функционалността на Dropbox.
Реклама

Според Риши Джалурия от Royal Bank of Canada още първоначално Dropbox е осъзнала, че доста консуматори се нуждаят от освен това от място за предпазване на файлове. Ето и един образец - фотографите и други креативен персони желаят да могат да съхраняват файлове с висока резолюция, без да се тормозят за техния размер. Тези взискателни консуматори постоянно са подготвени да платят за удобството. Разработвайки функционалности, които ги удовлетворяват, последно AI инструмент за търсене и обобщаване на документи, Dropbox продължава да притегля нови клиенти.

Подходящата ниша може да бъде и географска. Аржентинската компания за онлайн търговия MercadoLibre е образец за това. Дните ѝ може би изглеждаха преброени, когато Amazon навлезе в Бразилия и Мексико - най-големите ѝ пазари, надлежно през 2012 и 2013 година Точно противоположното. Десетилетие по-късно MercadoLibre държи една четвърт от цялата електронна търговия в Латинска Америка. Най-близкото до предизвикателство, което Amazon насочва към локалния търговски колос, е Мексико, само че даже и там пазарният ѝ дял е на половина по-малък от този на нейния противник.

MercadoLibre съумява, защото приспособява бизнес модела си към локалните условия. Тя бързо открива, че неприятната инфраструктура, която усилва разноските на продавачите и утежнява процеса на покупка за купувачите, е спънка за растежа. През последното десетилетие компанията е вложила в лична логистична мрежа, която транспортира 90% от пратките ѝ. Платежната ѝ услуга MercadoPago е известна алтернатива в район с широкоразпространени измами. Малки нововъведения като предлагането на точки за безвъзмездна доставка ѝ помогнаха да завоюва ценово насочените латиноамериканци. Компанията също по този начин акцентира локалните си корени, с цел да завоюва клиенти. Ариел Шарфщейн, началник на комерсиалния отдел, я разказва като " основана от латиноамериканци ". През април, до момента в който Amazon съкращаваше работната си мощ в целия свят, MercadoLibre разгласи проекти да наеме 13 хиляди души.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР