Технологичните акции се възстановиха след катастрофалната 2022 г. и издигнаха

...
Технологичните акции се възстановиха след катастрофалната 2022 г. и издигнаха
Коментари Харесай

2023 – една от най-добрите години за технологичните акции от десетилетия

Технологичните акции се възвърнаха след пагубната 2022 година и издигнаха Nasdaq до една от най-силните му години през последните две десетилетия, написа в собствен разбор CNBC и дава подтекст:

„ След миналогодишния срив от 33% тежкият софтуерен Nasdaq приключи 2023 година с растеж от 43%, което е най-хубавата му година от 2020 година насам, която беше с малко по-висока стойност. Печалбата също по този начин е малко по-слаба от представянето на показателя през 2009 година Това са единствените две години с по-големи облаги от 2003 година насам, когато акциите излизаха от дотком срутва “.

В момента Nasdaq е единствено на 6,5% под рекордния си връх, който доближава през ноември 2021 година

В цялата промишленост огромната история в края на тази година е завръщането към риска, провокирано от Федералния запас, който спря повишението на лихвените проценти, и по-стабилните вероятности за инфлацията. Компаниите също по този начин се възползваха от ограниченията за понижаване на разноските, които вкараха от края на предходната година, с цел да се съсредоточат върху успеваемостта и усилването на маржовете на облагата.

" След като Фед спря повишението на лихвените проценти, можете да се точното ценообразуване на фирмите - какъв брой пари печелят, какъв мултиплициращ коефициент им поставяте ", разяснява Кевин Симпсън, създател на Capital Wealth Planning, пред медията. " Това може да продължи до 2024 година "

Макар че софтуерната промишленост получи огромен подтик от макросредата и вероятността за по-ниски разноски по заемите, появяването на генеративния изкуствен интелект провокира неспокойствие в бранша и подтикна фирмите да влагат в това, което се преглежда като идващото огромно нещо.

Nvidia е огромният победител от този напор за изкуствен интелект. Цената на акциите на производителя на чипове се увеличи с 239% през 2023 година, откакто огромни снабдители на облачни услуги и мощно финансирани стартъпи се редят на опашка за графичните процесори (GPU) на компанията, които са нужни за образованието и работата на усъвършенствани модели на AI.

През първите три тримесечия на 2023 година Nvidia генерира 17,5 милиарда $ чиста облага, което е над шест пъти повече спрямо миналата година. Приходите на компанията през последното тримесечие са се утроили, а Дженсън Хуанг, основен изпълнителен шеф, декларира през март че " моментът на iPhone " за AI е почнал.

" Стартъпите се надпреварват да основават революционни артикули и бизнес модели, а обичайните компании се стремят да реагират ", споделя Хуанг на конференцията за разработчици на Nvidia. " Генеративният AI провокира възприятие за неотложност в предприятията по целия свят да разработят тактики за интеграция на технологията. "

AI като фактор за напредък

През 2023 потребителите се срещнаха с генеративния AI с помощта на ChatGPT на OpenAI. Чатботът разрешава на потребителите да получават комплицирани отговори против обикновени текстови упътвания. Разработчиците започнаха да употребяват генеративен AI за основаване на принадлежности за запазване на пътувания, основаване на маркетингови материали, възстановяване на обслужването на клиенти и даже за шифроване на програмен продукт. Microsoft, Гугъл, Meta и Amazon също натъртват на огромните си вложения в сферата, интегрирайки технологията в продуктовите си пакети.

Главният изпълнителен шеф на Amazon Анди Джаси разяснява по време на отчета за приходите на компанията си през октомври, че генеративният AI евентуално ще донесе десетки милиарди долари доходи за Amazon Web Services през идващите няколко години, като добави, че Amazon употребява моделите за прогнозиране на наличностите, основаване на транспортни направления за водачите, подкрепяне на трети страни-продавачи да основават продуктови страници и подкрепяне на рекламодателите да генерират изображения.

" Бяхме сюрпризирани от темповете на напредък в региона на генеративния изкуствен интелект ", споделя Джаси. " Нашият бизнес с генеративен изкуствен интелект се развива доста, доста бързо. Почти по всички индикатори това към този момент е много значителено перо за нас. И въпреки всичко бих споделил също, че фирмите към момента са в относително ранен стадий ".

Акциите на Amazon се повишиха с 81% през 2023 година, което е най-хубавата им година от 2015 година насам.

Инвеститорите в Microsoft също се радваха на рали през тази година, което не наподобява на нищо, което са виждали от 2009 година насам, като акциите на софтуерната компания се повишиха с 58%.

В допълнение към инвестицията си в OpenAI, Microsoft интегрира технологията в артикули като Bing, Office и Windows. Copilot се трансформира в бранд за необятната услуга за генеративен изкуствен интелект на софтуерния колос, а основният изпълнителен шеф Сатя Надела разказа Microsoft предишния месец като " компанията Copilot ".

" Партньорството на Microsoft с OpenAI и последвалите продуктови нововъведения през 2023 година доведоха до динамична смяна на пазара ", написа Майкъл Турин, анализатор от Wells Fargo, който предлага закупуването на акции на компанията. " Мнозина към този момент считат Microsoft за безспорен водач в ранната конкуренция на полето на изкуствен интелект (дори пред водача в пазарния дял AWS). "

Междувременно Microsoft осъществя облаги с исторически темпове. В последния си доклад за приходите компанията декларира, че брутният марж е надхвърлил 71% за първи път от 2013 година насам, когато компанията се управляваше от Стив Балмър. Microsoft е намерила способи за по-ефективно ръководство на своите центрове за данни и е понижила зависимостта си от хардуера, което води до по-високи маржове за сегмента, включващ Windows, Xbox и търсене.

Ралито на Metа стартира през февруари, когато основният изпълнителен шеф Марк Зъкърбърг, който основа компанията през 2004 година, съобщи, че предходната година ще бъде " годината на успеваемостта " на компанията, откакто акциите ѝ се сринаха с 64% през 2022 година, основно поради три следващи тримесечия на спад на приходите.

Компанията редуцира повече от 20 000 работни места, доказвайки на Уолстрийт, че има съществени планове да усъвършенства разноските си. След това растежът се възвърне, защото Фейсбук усили пазарния си дял в региона на цифровата реклама. За третото тримесечие Meta записва уголемение от 23%, което е най-рязкото нарастване от две години насам.

 

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР