Теглене на нов заем от Международния валутен фонд е много

...
Теглене на нов заем от Международния валутен фонд е много
Коментари Харесай

Според Пеканов може да ни приемат в еврозоната и с 4% дефицит

Теглене на нов заем от Международния валутен фонд е доста краен сюжет, единствено хипотетична теза, доста сме надалеч от това развиване. Това сподели вицепремиерът по ръководство на европейските средства в служебния кабинет Атанас Пеканов в ефира на Нова телевизия, представен от Българска телеграфна агенция.

Той уточни, че в ръцете на парламентарно показаните партии е да се обединят и да намерят решението по какъв начин да бъде понижен дефицитът, огромната отговорност е пред тях да създадат подобен недостиг, който да ни обезпечи опция да влезем в еврозоната. Ние ще разгледаме всичко, което те предложат, Министерство на финансите е отворено за срещи, добави вицепремиерът.

„ Ние сме длъжностен кабинет, не сме определени с волята на Народното събрание, има към този момент сега парламент и той може да се сплоти към тези политики, които болшинството ще припознае като верни. Смятам, че може да се създадат стъпките, с цел да бъде понижен дефицитът. Може да няма потребност да стигне чак 3 %, с цел да влезем в еврозоната, моето виждане е, че и при 4 % отново би трябвало да създадат изключение и да ни пуснат “, означи Пеканов.

Статистиката за другите страни, прогнозите за тази година, сочат, че дефицитът средностатистически в еврозоната ще бъде 3,7 на 100, добави той. 

Противно на някои от изявленията, които чух, това, което беше показано, не е нещо екзотично, това е по линия на в този момент заложените политики – какъв би бил резултатът с никакви промени на политиките, уточни Пеканов във връзка с оферти от служебното държавно управление бюджет, като добави, че в последна сметка служебният кабинет не може да предлага кой знае какви промени във връзка с налози, такава е неговата функционалност.  Имаме неслучайно избори и парламентарно показани партии, които би трябвало да кажат по какъв начин да бъде разпределено данъчното задължение, добави Пеканов. По думите му безусловно противоречие е получено във връзка с налог свръхпечалба и по тази причина  предложението е било оттеглено.

" Ние виждаме, че каквото и да предложим, партиите незабавно излизат с цялостно противоречие, по тази причина им даваме, както е и демократично вярно, опцията те да вземат решението ", съобщи вицепремиерът. 

Продължаваме доходната политика, това, което е значимо -  повишаването на пенсиите, на учителските заплати, това би трябвало да се случи, съобщи Атанас Пеканов. Според него влизането в еврозоната не би трябвало да става на база на понижаване на обществените разноски, би трябвало да се продължи доходната политика, обществените заплащания, само че има други разноски, които могат да се усъвършенстват. Можеше в точния момент да  оптимизираме стратегиите за помощ на бизнеса, вместо това през ноември Народното събрание ги удължи във разновидността да се дава на всички, което не е вярно, добави той. 

Попитан какво мисли за казаното от Асен Василев, че има две неточности в бюджета, той сподели, от Министерството на финансите са създали преценка какъв брой чакат да дойдат по линия на  ПВУ през тази година, а, с цел да дойдат парите, би трябвало да бъдат изпълнени избрани условия. Вторият и третият транш, с цел да ги получим, би трябвало да бъдат признати всички закони, остават още 12. Към момента не са изпълнени изискванията, с цел да получим парите. Вторият транш е  1,4 милиарда лв., а цялата дупка в недостига е 12 милиарда лева, означи той. 

Ние ще вършим разноски, тъй като ще вършим вложения, против които стоят разноски, като STEM кабинетите, страната първо ще почва да заплаща от държавния бюджет, до момента в който не бъдат признати законите, сподели вицепремиерът. 

Попитан по какъв начин може да се свие дефицитът до 3 %, Пеканов сподели, че данъкът свръхпечалба е нещо, което поддържа. В  другите стани също се разисква, като по-правилно е да се назовава “данък инцидентна облага “, тъй като цената на произвеждане набъбна поради енергийната рецесия във всички страни, компаниите подвигнаха цената на всички артикули, в този момент обаче енергийните цени понижиха, само че компаниите не понижават цените си за продажба и това образува големи маржове на облага. Получил се е външен потрес заради войната, който дава опция на компаниите да имат големи облаги, добави той.  

По отношение на предоговарянето на проекта за въглищните централи, той сподели, че счита, че се движим добре по т.нар предоговаряне. Още началото на февруари започнахме много дейни диалози с Европейска комисия, започнахме да им демонстрираме за какво през предходната година беше невероятно да понижаваме действието на въглищните централи, уточни вицепремиерът. „ Една от задачите беше за предходната година понижаване с 10 % на нездравословните излъчвания, само че в тази изключителна обстановка, в която централите вършат изключителни облаги за България, осигуряваха енергийната сигурност на България и на целия Балкански полуостров, успяхме да убедим Европейска комисия, че тази цел не е била изпълнима “, сподели вицепремиерът.  По думите му в този момент би трябвало да се уверим какъв е задължението до 2026 година, както по линия на проекта, по този начин и по новите средства по линия на европейския механизъм RePower EU. Министър Христов имаше няколко диалога в Европейска комисия, тази седмица ще бъдат изпратени плановете, които се предлага да бъдат финансирани по този инструмент. Новите планове по линия на RePower EU ще способстват за това да има повече възобновими енергийни източници, цели, които извършват задачите на зеления преход, без да лимитират въглищните централи, означи Атанас Пеканов. 

" В момента решението на Народното събрание споделя да не вършим нищо във връзка с въглищните централи по линия на декарбонизацията. Това е мъчно да се схване от европейските институции ", означи той.

По думите на Пеканов тези пари не ни се поставят просто по този начин, те са, с цел да свършим някаква работа и половината от работата е по линия на зелената промяна. „ България има 9 цели вътре в проекта си за понижаване на излъчванията, в случай че се откажем да ги изпълняваме, само че не предложим нищо друго, с което да ги сменяем, огромна част от парите ще бъдат изгубени – към 2 милиарда евро. Ако не осъществим нищо и не предоговорим проекта, толкоз ще бъдат изгубени, само че предоговарянето не значи да се откажем от всичко, би трябвало да дадем нещо, което да се случи до 2026 година “, добави Пеканов и посочи, че плановете по RePower EU извършват цели на зеления преход. 

Смятам, че депутатите би трябвало да се схванат за държавно управление, считам, че е редно България да  има постоянен кабинет с ясни цели, съобщи Пеканов. Той добави, че ПВУ е една цяла управническа стратегия, там си има промени, които би трябвало да се вършат, вложения, които би трябвало да вършим. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР