„Те бяха открити от гостуващата делегация да лежат в ръждясали

...
„Те бяха открити от гостуващата делегация да лежат в ръждясали
Коментари Харесай

EUobserver: Мухи покриват психичноболни пациенти в България

„ Те бяха открити от гостуващата делегация да лежат в ръждясали кревати и мръсни матраци, покрити с мухи “, сподели президентът на комисия против изтезанията към основания в Страсбург Съвет на Европа Алън Мичъл пред EUobserver предходната седмица.

Той разказа " гадна смрад на урина " в някои от заведенията, като някои пациенти са подценявани и приковани с колани дни наред. Има обвинявания и за плесници, ритници и бити с тояги.

Други към момента, които са били непринудено приети в болница, в този момент са в действителност арестувани срещу волята си и държани без вяра, се споделя в отчет на комисията за битка с изтезанията.

„ Тази примитивна обстановка в допълнение основава усещането, че България остава десетилетия обратно от упованията във връзка с даването на психологично здраве от съвременна страна “, се отбелязва в отчета.

Констатациите са направени след посещаване на делегация от комисията в България предишния август. Екипът включваше специалисти по психологично здраве и правосъден психиатър и други. Те посетиха три психиатрични лечебни заведения (Кърджали, Карлуково и Ловеч), ръководени от българското министерство на опазването на здравето. Отидоха и в домове за хора с увреждания и психологични разстройства в Баня, Гара Лакатник и Петково. Домовете се стопанисват от Министерството на труда и обществената политика.

„ Те са изоставени от страната “, сподели Мичъл, отбелязвайки, че оборудванията са с голям дефицит на личен състав.

Подобни недоволства от комисията бяха отправени за пренебрегването и злоупотребата на българската страна през 2017 година

Пациенти в един дом в Радовец са открити покрити с мухи „ с подовете, залети с урина и изпражнения “.

Според Мичъл българската страна не е направила нищо за възстановяване на изискванията.

Това е първият път, когато комисията издава обществено изказване по отношение на психиатрията и обществените грижи в някоя от 47-те държави-членки на Съвета на Европа.

Превод: frognews.bg
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР