Във връзка с проведената в четвъртък кметът на район Централен

...
</TD
>Във връзка с проведената в четвъртък кметът на район Централен
Коментари Харесай

Георги Стаменов: Веселин Козарев да не страда от късопаметност?

Във връзка с извършената в четвъртък кметът на регион " Централен " обясни особено за  Plovdiv24.bg  темата.

Той даде ясно да се разбере, че ще бъдат отрязани само и единствено заболели дървета и които не са в положително фитосанитарно положение.

Реално 40 са дърветата, които би трябвало да бъдат отстранени, като по-голямата част от тях са откъм булеварда. По някои от тях има 20-40 сантиметрови хралупи. 90 са  туи и храстовидна растителност, само че по административна база се водят дървета.

Още през 2017 година, когато са правени обследванията на дървесната растителност, са набелязани тези дървета, които би трябвало да бъдат отстранени. Оттогава до през днешния ден още три са болни в корените.

Кметът на регион " Централен " се афектира от писанията на шефа на Оперативна програма " Градини и паркове " във фейсбук. Според изказванията на втория: " Този план нито е обсъждан с Оперативна програма “Градини и паркове ", нито е координиран. Възложител е регион “Централен ", реализатор е консорциум “Дондукова градина " на стойност 4 500 000лв.....Най-добре да се наеме компания, която да отстрани дърветата, с цел да няма на следващия ден отново прекачване на отговорността към нас - Оперативна програма “Градини и паркове "....Да бяхте съгласували и с нас плана, с цел да има споделена отговорност. Сега отговорността е ваша. "

обаче бе безапелационен, като съобщи, че не доумява по какъв начин човек на такава позиция твърди, че не е осведомен с плана и уточни няколко довода, с които обори изказванията на шефа на Оперативна програма " Градини и паркове ":

1. Цитираните суми не дават отговор на изказванията, защото не става въпрос за 4,5 млн. лв., а за 3,7 млн. лв. с Данък добавена стойност.

2. Дърветата, които са набелязани за унищожаване, са избрани от ландшафтите архитекти на плана, който е координиран от НИНКН и въз основа на тяхна оценка са направени и заповедите.

3. По план наложително ще има обезщетително залесяване.

4. Оперативна програма " Градини и паркове " са единствената конструкция, която може и има право да се грижи за зелената система в града и няма по какъв начин да се наеме външен възложител, както желае Козарев. Общинското дружество няма правомощшия да съгласува, а само да извършва заповедите на кмета на Община Пловдив или на районните кметове.

5. Г-н Козарев като заместник-кмет в регион " Централен " от предишния мандат от " Съюз за Пловдив " е наясно с плана, защото по това време вървяха съгласувателните процедури с НИНКН, още повече той беше и част от оперативките, на които обсъждахме реконструкцията на най-старата градина в Пловдив.

" Да не би господин Козарев да страда от къса памет и тичане от отговорност ", реторично попита кмета, перифразирайки изказванията от трибуната на Народното събрание преди няколко дни.

" Все отново приказваме за " здравето ", сигурността и живота на първата градска градина и най-много на жителите ", уточни, който напомни, че преди месец в Пловдив станахме очевидци на паднали дървета поради мощния и плевел вятър.

" Ще помоля сътрудника за по-голямо старание и в осъществяването, защото всекидневно издаваме заповеди, само че има разминаване с осъществяването им и е нужна по-добра организация ", разяснява още.

Той посочи, че за предходната година има издадени 500 заповеди, а едвам 150 от тях за изпълнени. За по-миналата година (2021г. - бел. ред.) ситуацията е същото.

Община Пловдив подсигури, техника и поддръжка на общинското дружество " Градини и паркове ", обвързване на шефа е да провежда и усъвършенства работата на екипа си.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР