В Брацигово тържествено отбелязват 148-ата годишнина от Априлското въстание. Тази

...
В Брацигово тържествено отбелязват 148-ата годишнина от Априлското въстание. Тази
Коментари Харесай

Почетоха жертвите на Баташкото клане, Румен Радев - на възстановката в Брацигово

В Брацигово тържествено означават 148-ата годишнина от Априлското въстание. Тази вечер на историческия Синджирли кладенец се извършва възстановка с прочитането на " Кървавото писмо " на Тодор Каблешков, с което се известява началото на въстанието. На тържествата участва и президентът Румен Радев.

С литийно шествие-поклонение започнаха тази заран честванията на Априлското въстание в Батак.

Стотици се включиха в тържествената върволица за жертвите на клането през 1876, оповестени от църквата ни за светци, която обиколи лобните места на починалите близо 2000 поданици на Бата  преди 148 години.

 На финалната права: Къщата на Райна Княгиня може да отвори като музей още тази година България 2 мин. На финалната права: Къщата на Райна Княгиня може да отвори като музей още тази година  Митинг-заря в Клисура във връзка 148 години от експлоадирането на Априлското въстание България 2 мин. Митинг-заря в Клисура във връзка 148 години от експлоадирането на Априлското въстание  Тържествена заря-проверка по случай 148 година от Априлското въстание България 2 мин. Тържествена заря-проверка по случай 148 година от Априлското въстание  Хиляди означиха 148 година от експлоадирането на Априлското въстание в Оборище България 3 мин. Хиляди означиха 148 година от експлоадирането на Априлското въстание в Оборище  На финалната права: Къщата на Райна Княгиня може да отвори като музей още тази година България 2 мин. На финалната права: Къщата на Райна Княгиня може да отвори като музей още тази година  Митинг-заря в Клисура във връзка 148 години от експлоадирането на Априлското въстание България 2 мин. Митинг-заря в Клисура във връзка 148 години от експлоадирането на Априлското въстание  Тържествена заря-проверка по случай 148 година от Априлското въстание България 2 мин. Тържествена заря-проверка по случай 148 година от Априлското въстание  Хиляди означиха 148 година от експлоадирането на Априлското въстание в Оборище България 3 мин. Хиляди означиха 148 година от експлоадирането на Априлското въстание в Оборище

Шествието стартира с пердашене на камбаната и гърмежите на черешов топ и беше водено от иконата на баташките мъченици и църковните литии.

Членове на комитет " Родолюбие ", облечени във въстанически униформи, дадоха церемониален залп на един от хълмовете над града.

" Духът, който виждате, царува в Батак, може да се изживее единствено тук, на място! ", разяснява Веселин Петков, ръководител на комитет " Родолюбие " в Пловдив.

" Има дати, които би трябвало да помним. Има събития, които би трябвало да предаваме на идните генерации. Има персони, които не трябва да забравяме “, съобщи Теодора Пейчинова, шеф на Историческия музей в Батак.

През 1876 година при потушаването на Априлското въстание е осъществено Баташкото кръвопролитие - от османски башибозук от прилежащите села под директното командване на Ахмед ага Барутанлията. След клането той получава оценки и покачване от султана.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР