Кметът Благомир Коцев и областният управител проф. Андрияна Андреева подкрепят

...
Кметът Благомир Коцев и областният управител проф. Андрияна Андреева подкрепят
Коментари Харесай

Чудесна новина за варненци: Един от най-значимите културно-исторически обекти ще бъде възроден

Кметът Благомир Коцев и регионалният шеф проф. Андрияна Андреева поддържат концепцията шествието за празника на Варна – 15 август, да потегля от манастира " Св. Богородица “ в околност Караач теке

Община Варна и страната в лицето на регионалната администрация сплотяват старания, с цел да възродят един от най-значимите културно-исторически обекти на територията на региона – манастира " Св. Богородица “ в местността Караач теке край Варна. Този ангажимент поеха кметът Благомир Коцев и регионалният шеф на Варна проф. Андрияна Андреева.

 Натъжава ме фактът, че на толкоз значим за нашата история и просвета обект като този не е придадена нужната значителност. Подобни забележителности би трябвало да бъдат развивани и Община Варна ще вложи всички старания манастирът с хилядолетна история да придобие типа, който заслужава, сподели Благомир Коцев. Кметът на Варна, дружно със заместник-кмета Илия Коев, регионалния шеф проф. Андреева, заместник-областните шефове на Варна Изабела Иванова и Огнян Рачев и заместник-областния шеф на Шумен Нели Георгиева, участва на празничен водосвет на манастира. Специален посетител на празника беше проф. Казимир Попконстантинов – изобретател и проучвател на комплекса, който е един от най-важните обекти от Златния век на българската страна. По думите на световноизвестния археолог всяко деяние за съхранението и популяризирането на паметника с национално значение ще свети като факел пред идните генерации.

 

В деня, в който Българската православна черква празнува делото на Светите равноапостоли Кирил и Методий, по самодейност на регионалните администрации на Варна и Шумен беше проведено мотошествие " По пътя на вярата и буквите “. Неговият маршрут не е определен инцидентно – той мина през обекти, свързани с ранното християнство и с разпространяването на българската книжовност. Шествието потегли от Голямата базилика в първопрестолната българска столица Плиска, продължи през Двора на кирилицата и приключи край Варна в ранносредновековния манастирски комплекс.

 

Кметът Коцев и регионалният шеф проф. Андреева поддържаха концепцията точно оттова да стартира празничното шествие в Деня на Варна – 15 август. Тогава честваме Успение на Пресвета Богородица, а съгласно легендите в короните на бряст края манастира е открита чудотворната икона на Св. Богородица – настойничка на града. Днес тя се пази в храма, прочут като " Малката Богородица “.

 

Това може да бъде първата стъпка, с която да покажем на варненци какъв брой важен е Княжеският манастир, строен от Борис I Първи Покръстител през IX век и по какъв начин с обединените старания на страната и общината можем да го възродим и върнем неговата изключителна стойност, разяснява кметът Коцев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР