Румънски инвеститор ще строи завод за профилирана ламарина в индустриална

...
</TD
>Румънски инвеститор ще строи завод за профилирана ламарина в индустриална
Коментари Харесай

Нов завод никне край Пловдив

Румънски вложител ще строи цех за профилирана ламарина в индустриална зона " Раковски ", част от Тракия " икономическа зона " (ТИЗ). Това заяви основателят и изпълнителен шеф на ТИЗ Пламен Панчев по време на вчерашната полемика на компании от зоната с екипа на Българо-румънската търговско-промишлена палата, която се организира в TEZ Event Center.

През 2021 година румънската компания взима решение да построи цех в България и става част от ТИЗ, заяви за Българска телеграфна агенция Мартин Колев от компанията вложител Joris ide (Йорис иде).

" Българският пазар е огромен и считаме, че предлагаме по-качествени решения ", уточни Колев. Имотът от 20 дка за бъдещия цех е към този момент благосъстоятелност на компанията. Очаква се той да проработи до края на 2024 година

Традиционно има повече интерес на компании от България да навлязат в Румъния, само че в последните две години следим усилване на противоположния развой, уточни по време на полемиката Елеонора Иванова, изпълнителен шеф на Българо-румънската търговско-промишлена палата. Палатата, в която членуват интензивно настоящи 100 компании, 20 години работи за възстановяване на двустранните бизнес връзки. Българските компании членове са към 75 %.

Най-много запитвания има в хранително-вкусовия бранш, тъй като българските компании търсят контакти в тази сфера, само че той е доста кондензиран, извънредно конкурентен и сложен, разяснява Иванова. Освен растеж на комерсиалните взаимоотношения от палатата показаха, че потокът на румънски туристи в България се е нараснал и през 2022 година, като 1.8 милиона румънци са почивали у нас.

Заради компликации с превозването на артикули през българо-румънската граница компании у нас получават от ден на ден запитвания от румънски компании за прилагане на хранилища в България, стана ясно по време на полемиката. Това съгласно участниците в нея е опция страната да се трансформира в хъб за депозиране на артикули и през България задгранични компании да търгуват с страни от Европейски Съюз.

Предстои представители на палатата ще се срещнат с бизнеса във Варна при започване на юли, а през есента ще провеждат конгрес в Румъния в партньорство с Букурещката комерсиална палата.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР