Работата на археолозите и твърденията за тяхното пречене на продължаващите

...
</TD
>Работата на археолозите и твърденията за тяхното пречене на продължаващите
Коментари Харесай

Археолозите ли пречат за довършването на ремонта на Брезовско шосе?

Работата на археолозите и изказванията за тяхното пречене на продължаващите ремонтни действия на Брезовско шосе са прекомерно преекспонирани. Това сподели в изявление за Plovdiv24.bg археологът Десислава Давидова, началник на разкопките там.

" Нашето въздействието върху работния процес на " Брезовско шосе " не е чак толкоз огромно, колкото се показва. В момента ние се представяме за единственият виновник там ", уточни Давидова.

Проблемът, съгласно нея, идва още през цялото време, когато е стартират плана, тъй като тази част от пътя съставлява част от територията на обект от национално значение и това е оповестено от към 40-50 години.

" Проектът за ремонт на Брезовско шосе не беше координиран с нас. Ние отидохме след сигнал, че там се правят изкопни действия, след което дейността беше спряна от Министерството на културата ", разясни археологът.

" Това влияе върху целия развой и в действителност ние сме това, което е пропуснатата част в плана. Сами разбирате, че няма по какъв начин ние да сме казуса в този случай. Ясно е, че нашата работа е мудна, само че ние сме дали прецизен план какъв брой ще стоим там. А този план е 130 работни дни ", добави Десислава Давидова.

Тя изясни още, че при всички случаи би трябвало да се реорганизират дейностите по този план. Но никога това не значи, че археолозите са пречката за това, което се случва там. Освен това цялата логистика, която е обвързвана с дейностите на компаниите, които работят по плана там би трябвало до момента да е била подкрепена, така има към този момент към година, откогато е спрян този сектор. Трябвало е до момента да се откри някакво решение.

" Ние сме там, с цел да осъществим нашата активност като археолози, която е постановена от Закона за културното завещание. Участъците, по които работим, ние ги освобождаваме, с цел да положи фирмата тръбите и да си провежда работата по плана ", изясни Давидова.

По думите й, това място е едно от най-важните за пловдивчани.

" Ако ние претендираме, че Пловдив е един от най-старите градове на Европа, то ние имаме тази рекламация с помощта на това място и в случай че пловдивчани държат да бъдат най-древния град в Европа, то ние ще го докажем това.

Вярно е, че това не е грижа на хората, само че наследството ни е част от това, което ние трябва да развием за бъдещето. То е част от нас и ние няма по какъв начин да го пренебрегнем. 

Десислава Давидова сподели още, че всичко, което са разкрили при разкопките и което би трябвало да се резервира, ще бъде преместено в Археологическия музей, а пловдивчани ще бъдат осведомени с него посредством специфична галерия и интерактивни способи, откакто завършат активността на могилата на Брезовско шосе. Ще бъде обяснено какво са разкрили на Яса тепе 1. В момента изкопът е необятен към 4 метра и съставлява една дълга линия и в действителност това са наслоявания от хиляди години. След като освободят сектора, там ще бъдат положени инфраструктуните елементи.

" Разбира се, че развиването на света не може да се стопира от това, че ние работим и това не е задачата ни. Ние сме споделили, че имаме 130 дни работа там, само че дано е ясно, че тези дни не са поредни. Ние работим в даден сектор и стопираме, по-късно чакаме компанията да освободи различен сектор. А всичко това отнася периода на довеждане докрай към края на тази година ", добави Давидова. 

Реконструкцията на " Брезовско шосе " коства близо 18 милиона лв. и по прелиминарен проект би трябвало да бъде завършена в средата на 2023 година.

Яса тепе 1 е праисторическа могила, която се намира в квартал Филипово, в регион " Северен ", на ул. " Брезовско шосе ". Днес шосето е прерязало могилата, стъпвайки върху нея. Почти цялата й повърхност е застроена с краткотрайни и по-трайни постройки, унищожавайки по този метод праисторическите следи. Селището поражда, както съвсем всички праисторически селища, на речна тераса, около река Пясъчник, на 2 км от пълноводната и плавателна река Марица. През 60-те години праисторикът Петър Детев настойчиво изследва Плоската праисторическа могила Яса тепе 1. От проучвания бранш се открива непрестанен живот от късния неолит до желязната ера. 
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР