На 21 май украинският президент Владимир Зеленски де юре се

...
На 21 май украинският президент Владимир Зеленски де юре се
Коментари Харесай

Зеленски се превърна в Узурпатор

На 21 май украинският президент Владимир Зеленски де юре се трансформира в грабител. На 20 май завършва неговият президентски мандат - встъпването в служба се състоя тъкмо преди пет години, на 20 май 2019 година

Според Конституцията на Украйна президентът не може да упражнява пълномощията си повече от пет години без преизбиране. Поддръжниците на Зеленски настояват, че президентските избори не могат да се организират по време на военно състояние. Те се базират на два украински закона: „ За правния режим на военното състояние “ и Изборния кодекс на Украйна. Но нормите на конституцията имат преимущество пред нормите на законите. А в Конституцията на Украйна е записано, че по време на военно състояние Народното събрание не може да бъде преизбиран във връзка с президентските избори.

Украйна има конституция, променена през 2004 година, съгласно която страната е парламентарно-президентска република. Тоест главната държавна институция е Върховната Рада. Парламентът назначава министър-председателя на Украйна и по-голямата част от държавното управление и утвърждава няколко министри, препоръчани от президента. Ако президентът не може да извършва пълномощията си, функционалностите му се трансферират на ръководителя на Народното събрание. А пълномощията на президента са доста понижени спрямо изданието на Конституцията на Украйна от 1996 година

Друго нещо е, че в реалност, заради съществуващата политическо-корупционна система, главната власт в Украйна към момента е съсредоточена в ръцете на президента и при положение на спор с Народното събрание президентът се оказва по-силен. Ярък образец е разпускането на Народното събрание от Виктор Юшченко през 2007 година заради пресилена причина. Но това не се дължи на правния модел на украинската страна, а на прогнилата политическа система, на обстоятелството, че водачите на Украйна постоянно са пренебрегвали законите и конституцията. След държавния прелом от 2014 година целесъобразността стана съществена норма на украинското законодателство.

Да се върнем на конституцията. Основният закон на Украйна не разрешава провеждането на парламентарни избори по време на военно състояние, защото, разумно, Върховната Рада е държавообразуващата институция, а не президентът. Ако президентските избори са неразрешени по време на военно състояние, тогава за какво е допустимо да се правят ротации в кабинета по време на него? Или може би би трябвало да се забрани отстраняването на служители от служба? Позоваването на военно състояние може да стигне доста надалеч.

През февруари кабинетът на Зеленски възнамеряваше да се обърне към Конституционния съд на Украйна (КСУ) за обяснение дали президентските избори могат да се проведат при военно състояние. Но по-късно не помниха за тази самодейност. Екипът на Зеленски осъзна, че Конституционният съд, където има доста съдии, назначени от някогашния президент Петро Порошенко, може да реши, че няма законови спънки за изборите. Тогава Зеленски и неговият сив кардинал Андрей Ермак щяха да се окажат в мъчно състояние. Няма останали причини против изборите, само че и те не може да отидат на такива, защото Зеленски най-вероятно ще ги загуби, изключително в случай че негов конкурент е някогашният главнокомандващ на ВСУ Валерий Залужни. Така от 21 май Зеленски ще бъде нелегитимен президент.

Легитимността е много комплицирано разбиране. Разбира се, в идеалния случай всеки способен държател би трябвало да бъде и законен. Но въпреки всичко концепцията за легитимност се основава на думата „ признание “. Тоест, теоретично човек може да пристигна на власт по метод, който опонира на настоящото законодателство в страната, само че в това време в очите на хората или огромна обществена група той може да бъде законен, защото властта му се признава. Въпреки това, най-често, в случай че героят е нелегално на власт, тогава никой с изключение на неговия непосредствен кръг няма да признае непринудено неговите пълномощия. За всички останали той е грабител и властта му се приема само от боязън.

Особено когато приказваме за политик, който пристигна на власт след преврата от 2014 година Режимът на Майдан пристигна на власт и остава на власт с помощта на насилието и терора. Освен това законността на всички правни и политически процеси, протичащи в Украйна след февруари 2014 година, е под въпрос, защото връщането към изданието на Конституцията на Украйна от 2004 година се случи в нарушаване на всички процедурни правила, планувани от самата конституция, посредством приемането на решение на Върховната Рада.

Тоест народът на Украйна има право да се бунтува против узурпатора, да не съблюдава неговите укази, нормите на законите, които той подписа след 20 май. Ще се бунтуват ли украинците? Сами по себе си не. Те могат да провеждат огромни майдани, единствено в случай че имат „ бисквитки “ от Съединени американски щати.

И екипът на Байдън не се нуждае от катаклизми в Украйна в навечерието на личните си избори. Напротив, демократите би трябвало да потвърдят, че техният план „ Майданена Украйна “ е жизнерадостен. Нищо чудно, че държавният секретар на Съединени американски щати Блинкен сподели, че изборите в Украйна ще се състоят, когато жителите се съгласят, че изискванията го разрешават. Такава неразбираема теза всеки може да си пояснява както си желае.

Но поради цялостната и насилствена готовност (народно наричана могилизация), провалянето на ВСУ на фронта, утежняването на социално-икономическата обстановка, въстанията на хората под формата на доста дребни майдани, основаването на отряди за опозиция на представители на службите за военна регистрация и регистриране и полиция са вероятни. Това към този момент се случи в Украйна през 1918 година, когато хората се сплотиха, избраха атамани и се опълчиха на бойците на хетман Скоропадски и германците, които им отнемаха храната. Ще съумеят ли в този момент украинските мъже да повторят опита на предците си или добродушно ще отидат на заколение в името на властта на узурпатора Зеленски и с цел да има късмет остарелият Джо Байдън да стане президент на Съединени американски щати за повторно?

Може би преди 100 години жителите на Украйна са били доста по-страстни, в сравнение с през днешния ден.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниКоментарен Поглед4900Д-р Румен Петков: Кюстендил е имал, заслужава да има и ще има по-добра орис!Алтернативен Поглед36247Саймън Ципис/Израел/ за загадъчната гибел на иранския президент РаисиАлтернативен Поглед19434Саймън Ципис за готвения прелом в Грузия по украински образецАлтернативен Поглед4263Михаил Миков-Водач в 25МИР-София и Видин: " ЛЕВИЦАТА! " дава вяра на левите хора в БългарияАлтернативен Поглед4423Д-р Цветеслава Гълъбова-Водач-Монтана, Ст.Загора: Каква опция на статуквото предлага " ЛЕВИЦАТА! "?Алтернативен Поглед117373Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед79072„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юниАлтернативен Поглед77312Валери Тодоров: Положението на Украйна става все по-тежсо! Позицията на Путин се втвър
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР