Лукойл не може да се продаде на парче. Такова мнение

...
</TD
>Лукойл не може да се продаде на парче. Такова мнение
Коментари Харесай

Какво се случва с продажбата на Лукойл и може ли рафинерията да се даде на парче

" Лукойл " не може да се продаде на парче. Такова мнение изрази пред " Фокус " депутатът от ГЕРБ и ръководител на Комисията по енергетика в Народното събрание. 

Защо?

" Самата рафинерия като бизнес не мисля, че може да се раздели. По-скоро те имат обособени компании. Например бензиностанциите – те се водят даунстрийминг, споделят, обособена компания, която няма общо с компанията, която рафинира продуктите. Има трета компания, която пък е търговец и доставя петрола до рафинерията. Т.е. обособените компании, в случай че притежателят реши, могат да бъдат продадени на разнообразни купувачи или някои да бъдат продадени, а други – не, само че отново споделям, това е тяхно решение ", разяснява депутатът.

Все още цената, за която рафинерията се продава не е ясна. Спекулациите са, че е прекомерно висока да бъде поета от вътрешен, даже и от външен покупател. Припомняме, че през февруари месец възможната продажба на " Лукойл Нефтохим Бургас " беше измежду тематиките в дневния ред по време на визитата на финансовия министър по това време в Съединени американски щати.

Купувачите

В началото на декември от съветската компания за първи път оповестиха публично, че обмислят продажбата на рафинерията в Бургас  " поради значителното изменение на изискванията за реализиране на активността на предприятията от групата “Лукойл " на територията на България ".

Тогава от съветското сдружение оповестиха, че с помощта на интернационалните консултанти ще бъдат оценени разнообразни варианти, само че все още към момента не е ясно наети ли са към този момент такива консултанти, по кое време се чака да е подготвен техният разбор и надлежно по кое време би могло да се стигне до договорка и продажба на рафинерията.

" Аз бях заинтригуван как  и  обикалят и продават рафинерията, в случай, че тя е частна благосъстоятелност. Държавата има единствено една акция – така наречен " златна акция ", евентуално, с цел да звучи по-добре на хората.

Само че тази " златна акция " - тя не дава съвсем никакви права на страната, в действителност никакви за присъединяване в ръководството или за някакъв надзор върху сдружението. Така че нямам повече информация ( бел. ред. за това какво се случва с продажбата на " Лукойл " ). Струва ми се, че и там имаше нещо подозрително, тъй като вие представяте ли си да тръгнат финансов министър и един народен представител да продават вашата частна компания? ", разяснява още Добрев пред " Фокус " .

Припомняме, че в края на предходната година се появи информация, че няколко външни петролни колоса имат предпочитание да влязат в борбата за закупуването на " Лукойл ", една от тях азерската SOCAR. Също по този начин съгласно информация на  посланика на Съединени американски щати в България Н. Пр. Кенет Мертен няколко американски компании са били в София във връзка " Нефтохим Бургас ", само че по този начин и не стана ясно какъв брой съществени са били желанията им към рафинерията и дали въобще са желали да я купят. 

*Статията съдържа елементи на анализ
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР