Всяко животно има своето място в природата. Наричаме вредители“ всички

...
Всяко животно има своето място в природата. Наричаме вредители“ всички
Коментари Харесай

Доц. Николай Симов, ентомолог: Вредителите искат да споделят нашата трапеза, а ние сме малко или много егоисти

Всяко животно има своето място в природата. Наричаме " вредители “ всички инсекти, които се изхранват с отглежданите от индивида растения. Всъщност те не са вредители – те желаят да споделят нашата софра, а ние сме малко или доста егоисти. Това сподели доцент Николай Симов – ентомолог в Националния природонаучен музей при Българска академия на науките, в предаването " Цветовете на България “ на Радио " Фокус “. Когато хората се сблъскат с конкуренцията на някои типове инсекти, те се тормозят.

Опрашителите са извънредно значими за съществуването на биоразнообразието на Земята, а изгубването им го заплашва, в това число и човешкия тип, акцентира той. " Т.е. човек би трябвало да се усеща като собственик на природата, и то като добър собственик. Нашите прадеди са умеели да го вършат ненапълно и фактът, че сме една от най-богатите на биоразнообразие страни в Европа, приказва за това. Това се дължи на доста аргументи, само че и на обстоятелството, че българската природа е употребена рационално в предишното. След черната дата 9 септември нещата се трансформират и в този момент ние сме хората, които можем да върнем процесите към положително “, счита доцент Симов.

Опрашители са освен пчелите, само че всички ципокрили инсекти, изясни ентомологът. " Мухите са по-големи опрашители даже от пчелите. Такива са пеперудите, бръмбарите, в някои географски ширини даже бозайници, като слонската земеровка и прилепът “, даде образци той.

Всеки човек в градска среда може да помогне на опрашителите, като да вземем за пример засади цветя на балкона си или в междублоковите пространства.

" Засадете даже диви цветя. Има значително разсадници, които оферират цветя от локалната флора.

Направете по този начин, че те да цъфтят през целия сезон “, поучава експертът.

Доц. Николай Симов изясни, че фауната и флората на един огромен град като София е доста по-близка до тези на другите огромни градове в света, в сравнение с до присъщото за фауната и флората отвън градска среда. " Цялата тази еволюция е извънредно забавна – какво се случва с всички тези животни, по какъв начин се трансформират местообитанията им. Много постоянно местообитанията са изменени надалеч обратно във времето. Великата българска гора е изсечена много от дълго време “, разясни той.

Ентомологът изясни, че в страната ни към момента има непознати и неразучени типове инсекти. Сред познатите пък има и нашественици, които биха могли да съставляват заплаха за природата. В момента учените от Националния природонаучен музей работят по план за търсене на такива насекоми-нашественици. " Има животни нашественици, които могат да трансформират фрапантно това, което се случва в природата – хранителни пирамиди и хранителни мрежи.

Идеята е те да бъдат открити рано, с цел да могат да бъдат взети ограничения. Проблемът е с нашествениците, които се чака да дойдат у нас, като огнените мравки и азиатския стършел. Рано или късно те ще се появят и въпросът е да сме подготвени да реагираме. Ранното предизвестие и вземането на ограничения може да ограничи огнищата и даже да ги унищожи. Огнените мравки са доста постоянно срещани в оранжерии, придвижват се със субстрат и с посадъчен материал “, изясни доцент Симов.

Калина СВЕЖИН
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР