Към момента нивото на инфлацията изглежда добре, трябва да го

...
Към момента нивото на инфлацията изглежда добре, трябва да го
Коментари Харесай

По-ниската инфлация ще успокои швейцарското правило за вдигане на пенсиите

Към момента равнището на инфлацията наподобява добре, би трябвало да го задържим, с цел да влезем в критерия за еврозоната.

Това сподели пред БНР икономистът Петър Ганев, старши откривател в Института по пазарна стопанска система. 

" Данните за април демонстрират, че инфлацията в България падна и към този момент е по-ниската от междинната за Европа. Тенденцията е добра. Критерият за еврозоната обаче е средногодишна инфлация, т.е. гледаме 12 месеца обратно. Ако правилото за инфлация е като корито на река, ние би трябвало да влезем в него и да останем в него 12 месеца. С инфлация съвсем 2,5% съвсем сме влезнали и в този момент би трябвало да останем прочут интервал. Не е нужно всички 12 месеца, само че когато се вземе средногодишен интервал, междинното равнище въпреки всичко да бъде в коритото ", изясни той.

Икономистът посочи, че влизането в еврозоната е голяма тематика за България:

" Трудно виждаме от български политици да се води дебатът за единния европейски пазар. По-скоро участваме с желанието да влезем в Шенген и еврозоната ".

По думите на Ганев по-ниската инфлация значи, че в бъдеще и пенсиите ще бъдат вдигани с по-малко, тъй като " ще успокои " швейцарското предписание ". 

Така нареченото " швейцарско предписание “се употребява за нарастване на пенсиите. Те плануват пенсиите, отпуснати до 31 декември на миналата година, да се осъвременяват годишно от 1 юли с решение на Надзорния съвет на Националния застрахователен институт с %, еднакъв на 50 на 100 от повишаването на осигурителния приход и 50 на 100 от показателя на потребителските цени през миналата календарна година.

Депутатите заседават изключително поради пенсиите, изслушват служебния министър председател

В предаването ``Нещо повече`` Петър Ганев разяснява, че изключителното съвещание на Народното събрание по тематиката за пенсиите е било излишно:

" Записано е в Бюджета, беше взето решението на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт, с някои лъкатушения към точния %, само че по време на предизборна акция може би не беше най-удачното да се събира Народното събрание за едно протоколно решение ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР