Информация и разумност, когато става въпрос за бюджет, икономическо развитие

...
Информация и разумност, когато става въпрос за бюджет, икономическо развитие
Коментари Харесай

Ръст на заплатите от 80-120% до 6-7 години, ако България стане част от еврозоната? Председателят на ИСС посочи четири важни фактора

Информация и разумност, когато става въпрос за бюджет, икономическо развиване и общ интерес на всички политически партии, с цел да може България сполучливо да се оправи с последния стадий от преговорния развой за присъединението ни към еврозоната. Тези фактори би трябвало да бъдат налице според  Зорница Русинова, председател на Икономическия и обществен съвет (ИСС) на Република България и някогашен обществен министър.  

Тя бе посетител в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " във връзка последната резолюция на ИСС за присъединението на България към еврозоната.

" Смисълът на резолюцията е още веднъж да напомним какъв брой е значимо, от позиция на бъдещото развиване на България в стопански и обществен аспект, влизането ни в еврозоната - път, който значително ние сме извървели. От тук е голяма ролята на това по какъв начин България ще се оправи с осъществяването на обособените критерии, с цел да може този път да завърши с сполучливото ни присъединение ", обърна внимание ръководителят на ИСС.

Русинова акцентира, че осъществяването на бюджета и подготовката на нормативната база са извънредно значими и прикани да се довърши Закона за въвеждане на еврото, както и да се спазят обособените задължения, които всяка една от институциите има в границите на Националния проект: " Трябва да продължи акцията на Министерството на финансите задоволително дълго, да има ангажимент за двойно обозначаване на цените - това са функционалности на Министерството на стопанската система и на КЗП, всичко, което касае функционалностите и на КФН и на Българска народна банка да продължи. Има много съответни ограничения, които би трябвало да направи всяка една от институцииите и откакто минат предварителните парламентарни избори с новия състав на Народното събрание да продължи дебатът и в Народно събрание, и да се стигне до приемане на Закона за въвеждането на еврото в България и най-много да продължат договарянията с европейските ни сътрудници ", разяснява тя.

Зорница Русинова означи, че е налице съществено заиграване със страховете на хората: " Продължава деинформацията по тематиката за това какъв брой е отрицателно въздействието на еврото. Надявам се, че всичко, което бе написано в Комуникационния проект ще продължи да се извършва от обособените институции, тъй като по разнообразни тематики има разнообразни отговорности, които носи друга институция. Основната и координираща роля е на Министерството на финансите, локалните управляващи също имат роля да провеждат опцията възрастни хора от селата да могат да стигнат до по-големи обитаеми места, " Български пощи ", които ще имат ангажимент за по-малки суми да се занимават с обмяна на левове в евро.

ИСС упорства да имаме листовки и брошури, с цел да може оптимално доста хора да бъдат оптимално осведомени с това какво следва и по този метод да се пресекат всички акции на дезинформация.

Държавните институции и осведомителните канали могат да се опълчват на водената акция против еврото и да не позволяват хората да бъдат уплашени ", разяснява още Русинова.

Тя добави, че присъединението на България към еврозоната води до ускорена конвергенция във всички стопански индикатори и знаци: " Примери са Литва, Латвия и Естония, където в границите на 6-7 години виждаме растеж на заплатите сред 80-120%. Виждаме и каква би могла да бъде загубата за българския бизнес и за растежа на Брутният вътрешен продукт, в случай че ние продължаваме да се бавим с влизането в Еврозоната ".

Икономическият и обществен съвет упорства страната да продължи с усилената подготовка. Като пропуск Зорница Русинова означи, че лиспва изясненост кои ще бъдат контролните органи, които могат да бъдат сезирани, в случай че жителите виждат нередности. Председателят на ИСС сподели още, че в актуалната турбулентна политическа конюнктура се губи целенасочената осведомителна акция към жителите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР