Апелативният съд в Пловдив със свое решение от края на

...
</TD
>Апелативният съд в Пловдив със свое решение от края на
Коментари Харесай

Осъдиха община Пловдив за много пари заради зоологическата градина

Апелативният съд в Пловдив със свое решение от края на предишния месец, осъди Община Пловдив да заплати на компанията строител на зоопарка " Запрянови-03 “ ООД  близо половин милион лв., съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

Сумата съставлява предявеният от строителя иск от 392 955.71 лева за изпълнени спомагателни и непредвидени типове и количества строително монтажни работи по контракт за строителство, както и иск за 119 633.18лв., представляващ обезщетение за веселба в размер на мораторната рента върху главницата за интервала от 24.06.2017 година до датата на предявяване на желае.

Община Пловдив ще би трябвало да заплати и разходи по делото за първоинстанционното произвеждане в размер на 35 878,13 лева, както и за въззивното произвеждане в размер на 29 660,78 лева Решението предстои на обжалване пред Върховен касационен съд в едномесечен период от връчването му на страните.

Като резюме на решението си Апелативният съд счита, че " аргументите за осъществяването на СМР, включени в 17 Констативен Акт, са механически неточности и неправилни калкулации при правене на КСС; нерешени проблеми по отношение на положението на площадката още при подготовка на първичната строителна документи – преди възлагането на строителството; недостатъчност на утвърждения абстрактен план, по който е подписан договорът за строителство; неналичието на нужни планови елементи, вследствие механически пропуск; заповеди в заповедната книга на обекта, издадени от проектанти и строителен контрол, придружени с съвещания със експерти в съответната област, които са довели до промени в резултат на работни срещи сред участниците в строителния развой, изразени в формирани протоколи.

Всеки включен в Акта тип СМР с неговото количество е обвързван с обособен подобект и осъществяването му основава изискване за продължение на строителството в софтуерна поредност до довеждане докрай на целия градеж и реализация на капиталовото желание на възложителя. За описаните в акта СМР е налице тяхната функционална връзка, както с предмета на контракта, по този начин и с неговото осъществяване, за постигане предназначението на обекта, според капиталовия план.

В решението на съда се споделя още, че включените в Констативен Акт СМР са били наложени от начална неспособност за осъществяване на направения все още на подписване на контракта абстрактен план, заради несъответствието му със съществуващите на място условия и отклонения от настоящите строителни правила и правила, и същите са били нужни за вярното осъществяване на контракта “.

В този смисъл не се касае за изменение на контракта, излизащо отвън предмета на публичната поръчка. Процесните СМР са вследствие пораждане на справедливи условия по време на строителство, които са наложили и промени в плана и осъществяването, в това число и правенето на подробен механически план. Касае се за справедливи аргументи, открити в хода на осъществяването на СМР, като без осъществяването на наименованите " спомагателни “ СМР не би могъл да се реализира и първичният план.

По отношение на дейностите, включени в направения по време на строителството механически план, следва да се добави и че Община Пловдив, притежаваща по едно и също време качеството на възложител и одобряващ орган по смисъла на чл.145 ал.1, т.1 от Закон за устройство на територията, е дала и единодушието си, обективирано посредством предприемане на процедурата по правене и утвърждение на техническия план.

Според умозаключение от съдебнотехническа експертиза процесните действия са действително изпълнени и са на стойност 392 955,71 лева.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР