Тази вечер стадионът в Мюнхен няма да свети в цветовете

...
Тази вечер стадионът в Мюнхен няма да свети в цветовете
Коментари Харесай

Заради ЛГБТИ: Как УЕФА си вкара автогол

Тази вечер стадионът в Мюнхен няма да свети в цветовете на дъгата. Но отводът на УЕФА да позволи акцията в символ на взаимност с ЛГБТИ-общността в Унгария, реализира противоположен резултат - усили отзвука в Германия и Европа.

Миналата седмица унгарският парламент одобри закон, който забрани в образователните заведения на страната и в медиите да се популяризират наличия, свързани с хомосексуалността. Нещо повече. Законът на процедура приравни всяка полова ориентировка, друга от хетеросексуалната, с педофилия.

Редица европейски страни осъдиха унгарския закон, а председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен го назова „ срамен “. В знак на митинг против унгарския закон, в навечерието на днешния мач сред тимовете на Германия и Унгария, се зароди концепцията стадионът в Мюнхен да свети в цветовете на дъгата - като знак за взаимност с придвижването на ЛГБТИ.

УЕФА обаче забрани акцията, като се аргументира с това, че футболната федерация е по статут „ политически и религиозно неутрална “. Поради това УЕФА не можела да позволи дейности, провокирани от политически акт - а точно - приемането на въпросния закон в Унгария. Това решение на Европейската футболна федерация провокира съществено неодобрение в Германия - както в политическите, по този начин и в спортните и публични среди.

Автогол в цветовете на дъгата

Главният кмет на Мюнхен Дитер Райтер реагира възмутено на решението на УЕФА. Според него е неверно да се не разрешава акция, която показва взаимност с съществени европейски полезности: “Срамно е, че УЕФА ни не разрешава тук, в Мюнхен, да дадем знак за неприкритост, приемливост, почитание и взаимност с многото хора в ЛГБТ-общността “, съобщи той.

Кметът на Мюнхен обаче няма по какъв начин да позволи акцията без да пита, заради това, че по силата на подписан контракт, „ Алианц Арена “ се намира под разпореждането на УЕФА за времето, в което се организира Европейското състезание по футбол.

Селекционерът на немския тим по футбол Йоахим Льов също сподели, че би се “радвал, в случай че стадионът светеше в тези цветове”. Льов удостовери, че капитанът на Бундестима Мануел Нойер ще носи на ръкава си лента с цветовете на дъгата. Такава той носеше и по време на мачовете против Франция и Португалия – като знак за митинг против дискриминирането на прайдовете. УЕФА тогава направи инспекция по случая и стигна до заключението, че цветната лента може да се пояснява като „ знак на желанието за разнообразие в обществото и израз на поддръжка за една „ добра идея “.

Продължават и апелите стадионът въпреки всичко да бъде осветлен. “Мюнхен, направи го! Нека свети, тъй че да светът да види”, написа британската футболна легенда Гари Линекер в Туитър. „ Алианц Арена “ няма да може да свети в цветовете на дъгата довечера, само че това ще се случи с други значими здания в Мюнхен, включително кметството на града, Олимпийската кула, както и един ветрогенератор, който е ситуиран наоколо до стадиона. Преди мача ще бъдат раздадени и 11 000 знаменца с цветовете на дъгата.

Солидарност в цяла Германия

Поне осем други немски футболни клуба ще осветят своите игрища довечера в цветовете на дъгата в символ на митинг против решението на Европейската футболна федерация. В цветовете на толерантността ще светят Олимпийският стадион в Берлин, “Дойче банк Парк” във Франкфурт, „ Райненергищадион “ Кьолн, “Фолксваген-Арена” във Волфсбург и други. Още 38 други стадиона, на които играят тимове от Бундеслигата, също ще се включат в акцията, въпреки и да не осветяват задачите фасади.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан, който се очакваше да дойде за днешния мач в Мюнхен, в това време е отменил пътуването си в символ на противоречие с многочислените акции на взаимност с ЛГБТИ- общността в Германия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР