Тази седмица редица местни медии разпространиха информацията за задържането в

...
Тази седмица редица местни медии разпространиха информацията за задържането в
Коментари Харесай

Полицията хвана основателя на криптоборсата Thodex, откраднал 2 милиарда долара

Тази седмица редица локални медии разпространиха информацията за задържането в Албания на Фарук Фатих Озер, създател на най-голямата  турска криптоборса Thodex. Според Decrypt държавните прокурори в Турция са поискали преди този момент той да бъде наказан на 40 564 години затвор.

Според турското министерство на вътрешните работи Özer е включен в търсене на Интерпол с алена бюлетина. Предприемачът е обвързван с неочакваното прекъсване на борсата, вследствие на което хиляди консуматори губят достъп до своите сметки и средства. Жертвите са 390 000 души, а общите загуби на вложителите се правят оценка на 2 милиарда $.

Според турските управляващи Интерпол е почнал процедура за екстрадиция на Озер в Турция. Той е изправен пред тежък правосъден развой в страната - оповестява се, че всички топ мениджъри на затворената борса са застрашени от хиляди години затвор.

Борсата Thodex действа от 2017 година, само че ненадейно стопира да търгува през април 2021 година Ръководството на компанията се базира на външни фактори, които постановат прекъсване на търговията за 4-5 дни. Ден по-късно Озер съобщи, че компанията е била принудена да спре търговията заради хакерски атаки, само че продължи да упорства, че средствата на клиентите са в сигурност, и даде обещание да върне парите на вложителите допустимо най-скоро. Същия ден турската полиция задържа 62 души, свързани с борсата, конфискува компютрите на компанията и замразява сметките ѝ, а самият Озер избяга Албания.

Въпреки че Турция изиска изгонването на създателя на Thodex, процесът се проточи и лиши месеци, с цел да се открие причинителят. Накрая е открит във Вльора и разпознат посредством биометрични данни.

През април 2021 година стана ясно, че Thodex е трансферирала 125 млн. $ в биткойни на американската борса за криптовалути Kraken, преди тя да бъде закрита. Според Whitestream, който разпознава транзакцията, тя е опит за осребряване на средства, откраднати от управлението на борсата от клиенти.

Пазарът на криптовалути към този момент претърпява сложни времена, като оня ден биткойнът падна под 20 000 $. Някои специалисти обаче са оптимисти и считат, че тази обстановка открива благоприятни условия за закупуване на криптоактиви евтино.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР