Тази неделя православните християни честват един от най-големите празници в

...
Тази неделя православните християни честват един от най-големите празници в
Коментари Харесай

Тази неделя честваме Петдесетница

Тази неделя православните християни празнуват един от най-големите празници в календара – Петдесетница. Днес се означават тъкмо 50 дни след Великден.

Според библейските текстове тъкмо 50 дни след Христовото Възкресение Исус Христос дружно с Божията майка и апостолите слизат на Земята, с цел да основат християнската черква.

Преданията описват, че на Петдесетница Йерусалим се напълнил с поклонници, които почнали да се молят на планината Синай.

Дванадесетте Христови апостоли дружно с Божията майка също се присъединили в молитвите, като се събрали в къщата, където преди повече от 50 дни се състояла Тайната вечеря.

 Икона

Докато се молели, се чул звук от мощен вятър, който извършил цялата къща, а над главите на всеки един от молещите се се появили пламъци, наподобяващи на огнени езици.

Апостолите се изпълнили със Светия Дух и почнали да славят Бога на всички езици, които до тогава не знаели.

Огнените пламъци били забележимият знак за въздействието на Светия Дух върху Христовите възпитаници, на които била дадена силата да проповядват Христовото обучение на всички нации по Земята.

С това се слагат основите на християнската черква, а учениците на Христос от този ден почнали да проповядват неговото обучение.

Петдесетница постоянно се празнува в неделя и се отбелязва като рожден ден на Христовата черква.

 Щастие

По този мотив във всички епархии на Българската православна черква ще бъде отслужена празнична Света Литургия.

Днес ще се четат специфични коленопреклонни молебствия и в храмовете ще се хвърля шума като знак на вихъра на Светия Дух. В молитвите на Петдесетница се спомня за умряли родители и братя.

Понеделникът след Петдесетница е празникът на Светия Дух.

Според Стария завет евреите са чествали Петдесетница, с цел да се отблагодарят за спасението си след скитането в пустинята.

Този празник се е отбелязвал като празник на ечемика, като са се приготвяли специфични обредни хлябове и са се правели жертвоприношения с животни.

От 15 юни стартират Петровите пости, които ще продължат до Петровден – 29 юни.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР