„Тази компания е представена на българското правителство по време на

...
„Тази компания е представена на българското правителство по време на
Коментари Харесай

Бориславова: Няма да се поддадем на изнудване да плащаме газа в рубли

„ Тази компания е показана на българското държавно управление по време на посещаване в Щатите, в случай че има пропуск при нас, има и при тях “. Това разяснява представителят на държавното управление Лена Бориславова пред bTV Новините във връзка меморандума, подписан от кабинета на Кирил Петков с корпорацията Gemcorp.

„ Засега няма открити данни за съветски парични потоци. Ако след спомагателната инспекция, която е предоставена от премиера, откри такива потоци, това държавно управление е последното, което ще продължи напред с тази инвестиция, само че в този момент няма риск, тъй като няма подписани правно обвързващи задължения, има единствено начален стадий на договаряния. От през вчерашния ден имаме писмо от компанията, в което тя съобщи, че ще окаже цялостно подпомагане за тази инспекция “, добави Бориславова.

Говорителят на държавното управление разяснява и настояването на Кремъл синьото гориво да се заплаща в съветска валута: „ Не знам дали съветското държавно управление е изпращало нещо до „ Булгаргаз “, само че позицията на България и цяла Европа е твърда: Няма да се поддадем на това изнудване и няма да нарушим договорите, които сме подписали и в които е ясно казано, че заплащането не е в рубли, а в друга валута “.

Бориславова означи, че се работи върху механизми, които да компенсират и парират повишаването на природния газ: „ Цените на борсата са извънредно волатилни. На идващия Европейски съвет в Брюксел следва да се разгласи точно предлагането за взаимно закупуване и договаряне на газа. Ще се сътвори Европейски взаимен фонд, който ще подкрепя националните държавни управления с спомагателни пари. Освен това за страни като България ще има запас за спомагателни количества газ за националното вместилище в Чирен “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР