Трансформацията на работното място тече с пълна сила – от

...
Трансформацията на работното място тече с пълна сила – от
Коментари Харесай

Как Gen Z променя работното място?

Трансформацията на работното място тече с цялостна мощ – от Zoom до AI. Пандемията и цифровите технологии трансформираха (и променят) разпоредбите на играта на работното място. Но най-голямата смяна е друга: възходът на младото потомство.

Родено сред 1995 година и 2009 година, поколението Z – или Gen Z – понастоящем съставлява към 2 милиарда от популацията на Земята и се чака да съставлява 27% от работната мощ до 2025 година Това евентуално ще усложни взаимоотношенията, а условието към работодателите е обвързвано с методите, с които те да привлекат и задържат младите гении.

По какво се разграничават представителите на Gen Z от по-възрастните генерации?

Gen Z е първото потомство, израснало напълно в цифровата епоха. Те не познават света без интернет, животът им се върти към най-новите технологии – от смарт телефони до очила за игри с виртуална действителност. Социалните мрежи даже е ненужно да загатваме. Именно тази софтуерна просветеност – и взаимозависимост – ги отличава от техните прародители: милениалите, mоколението X и бейби бумърите.

Gen Z е определяно и като „ първото световно потомство “, т.е. хора, които които през целия си живот са били виртуално свързани с други хора по цялата планета.

„ Тъй като са израснали в мощно цифров, взаимосвързан и забързан глобализиран свят, поколението Z усеща, че има малко или никакви граници, било то в техния действителен или виртуален живот “, споделя Валери Малчерек, експерт по работодателско брандиране на Gen Z в Цюрих, Швейцария, чиято роля е да подсигурява, че бизнесът продължава да притегля и задържа най-умните млади гении.

„ Този свят на безкрайни благоприятни условия значи, че те имат високи упования към своите работодатели “, прибавя Малчерек. „ И те имат вяра, че бизнесът има значима роля, когато става въпрос за справяне със обществени и екологични проблеми. “

Въпреки медийното внимание върху феномена „ тихото овакантяване “, скорошно проучване на Deloitte открива, че съвсем половината от поколението Z (49%) споделят, че работата им заема централно място при образуване на възприятието им за еднаквост – макар че това е по-малко, в сравнение с при Милениалите (62%).

За поколението Z тяхното семейство и другари са по-важни и това евентуално изяснява за какво 42% от тях правят оценка салдото сред професионалния и персоналния живот, отдалечената работа и гъвкавия отпуск като техен главен приоритет при търсене на работа .

Някои обичайни изгоди остават значими. Подобно на предходните генерации, заплатата е най-важният фактор при вземането на решение за работа – макар че Gen Z отдава по-малко значение на заплатата, в сравнение с по-старите генерации.

Но остарялата идея за кариерна стълба – като се стартира от най-ниското ходило и се стигне до ъгловия офис – се счита за остаряла от Gen Z, които избират нещо по-специфично .

Вместо това овластяването и гъвкавостта са основни тематики при решенията за кариера . Например Gen Z не просто желае да се причисли към компания, която е възприела хибридни работни практики – те желаят да имат свободата да избират къде и по кое време да работят. В допълнение Gen Z желаят да дефинират своя кариерен път, споделя Малчерек, и имат „ гъвкавостта да го трансформират когато и да е, с цел да развият уменията си и да насърчат ученето през целия живот “.

Тази еластичност се простира и при промяна на шеф. Служителите от Gen Z могат да сменят работата си до 10 пъти на възраст сред 18 и 34 години , съгласно изследване измежду американски студенти.

„ Добрият баланс сред професионалния и персоналния живот има огромно значение и е с приоритет пред изкачването по кариерната стълбица, за разлика от предходните генерации “, споделя Малчерек. „ Изграждането на другарства и насърчаването на позитивни взаимоотношения с сътрудници от работата постоянно е по-важно от длъжностите. Gen Z също са стимулирани от това да имат смислена кариера, която им разрешава да имат позитивно влияние върху обществото. Мнозина желаят да бъдат наети от компании, които са в сходство с техните полезности и където те са овластени да подтикват смяната. "

Какви са полезности, които търсят Gen Z от бъдещите работодатели?

Поколението Z чака фирмите да покажат, а не просто да кажат, по какъв начин поддържат хората и планетата. И това би трябвало да бъде комуникирано по метод, който резонира с тях по каналите, които следват. Разнообразието, равнопоставеността и приобщаването са доста значими и поколението Z също желае техният работодател да се грижи за планетата. Всъщност 55% от Gen Z изследват въздействието на компанията върху околната среда и политиките, преди да одобряват работа – като 17% са сменили работа или бранш поради екологичен отпечатък.

Gen Z желае да има глас. Те чакат също по този начин да им бъдат предоставени благоприятни условия да разширят своите умения, гении и опит. Това значи, че работодателите ще би трябвало да трансформират метода, по който притеглят, наемат, развиват и задържат гении, насърчавайки личностното развиване . И това може да има спомагателни изгоди за всяко потомство.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР