Тази година, когато празнуваме половин век от първото стъпване на

...
Тази година, когато празнуваме половин век от първото стъпване на
Коментари Харесай

НАСА избра първите три компании, които ще доставят провизии на Луната през 2020 и 2021 г.

Тази година, когато честваме половин век от първото стъпване на човек на Луната, НАСА се готви да се завърне още веднъж там. Но никой не би се заинтересувал, в случай че това е просто повтаряне на “Аполо ” – наливат се ударна доза финанси в неустойчива държавна стратегия, в границите на която астронавти стъпват на лунната повърхнина, а след това си потеглят и през идващите още 50 години никой още веднъж не стъпи там. Програмата за завръщане на Луната би трябвало да докара до трайно човешко наличие. Това може да стане единствено в случай че НАСА подкрепи частния бранш за превозването към Луната първо на хранителни запаси, а след това и на хора.

В петък организацията оповести имената на първите три компании, които ще доставят научни принадлежности на Луната през 2020 и 2021 година. 

Първата компания е Astrobotics – тя ще получи $79.5 милиона за създаването на спускаем уред, който ще може да придвижи до 14 научни инструмента върху лунната повърхнина. Изстрелването на нейния спускаем уред би трябвало да се реализира до юли 2021 година.

Втората е Intuitive Machines – тя ще вземе $77 милиона. Спускаемият й уред ще може да достави на Луната до пет научни прибора. Полетът още веднъж би трябвало да бъде извършен до юли 2021 година.

Третата е Orbit Beyond и нейният спускаем уред може да полети още през септември 2020 година. Компанията ще усвои $97 милиона, а потенциалът на спускаемия уред е до четири научни прибора. 

И това е единствено началото. НАСА е получила за задача от администрацията на Тръмп лунната стратегия, която носи името “Артемис ”, да кулминира с кацане на хора на Луната най-късно през 2024 година, а до 2028 година да има стабилно наличие на астронавти както на лунната повърхнина, по този начин и в окололунна орбита.

Напомням на читателите, че през ноември американската галактическа организация избра общо девет компании за доставката на хранителни запаси на Луната, като концепцията на НАСА е в границите на десетгодишен интервал частната лунна промишленост да получи общо $2.6 милиарда. Горепосочените три компании са единствено първите, които са определени от организацията за реализацията на съответни задачи. Оставащите шест компании не са отписани, те също ще имат благоприятни условия да проведат задачи по-нататък. 

Няма спор, че на частниците е делегирана сериозна задача – освен това такава, която в никакъв случай не е била изпълнявана преди от комерсиална компания. Само държавни апарати са кацали на Луната до момента, като последният от тях е китайски – той се спусна през януари тази година от противоположната страна на естествения ни сателит. През април спускаемият уред “Берешийт ” на организацията СпейсАйЕл, учредена в Израел, се опита да реализира кацане, но заради механически проблем кацането бе твърдо. НАСА към момента се пробва да откри дали намиращият се на борда на “Берешийт ” ретрорефлекторен инструмент е бил доставен сполучливо. 

За повече информация: НАСА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР