Тази година има ръст на средствата, отпускани за земеделските стопани.

...
Тази година има ръст на средствата, отпускани за земеделските стопани.
Коментари Харесай

В бюджета са предвидени допълнителни 150 млн. лв. за земеделските стопани

Тази година има растеж на средствата, отпускани за земеделските стопани. Това съобщи през вчерашния ден на конференция министърът на земеделието доктор Иван Иванов. Бюджетът на агроминистреството за 2022 година към този момент е импортиран в Народното събрание. В него са планувани със 150 млн. лева повече за подкрепяне на бранша и по този начин общият финансов запас става 450 млн. и 350 хиляди лева, заяви министърът.

Те ще са за покриване на разноските по държавните помощи, минималните помощи, преходната национална помощ, както и за подкрепяне поради пандемията. Сега следва бюджетът да бъде прегледан първо в отрасловите комисии, а по-късно и в пленарната зала. Понеже още занапред се възнамерява актуализация на бюджета в средата на годината, в случай че средствата се окажат незадоволителни, ще бъдат поискани спомагателни.

Предвидените ограничения за поддръжка през 2022 година са в унисон с съдружното съглашение за политики за създаване на жизнерадостен, конкурентоспособен и пазарноориентиран селскостопански бранш и са ориентирани предпочитано към дребните и междинни аграрни стопанства, съобщи Иванов. Допълнителни средства ще има за подкрепяне на предприятия, които поради пандемията са в дефицит на средства.

Също и за изключителна поддръжка на земеделските стопани, за свиневъдите и ветеринарните лекари, за компенсиране на 100% вреди при бедствия за предходната и тази година и така нататък Политиката ни е поддръжка, обвързана с произвеждане, съобщи министър Иванов. Той беше безапелационен, че няма да се допусне да има ощетени аграрни производители поради субективни фактори.

Работата по стратегическия проект за земеделие е почнала през 2020 година Ние наваксваме пропуснато през последните две години, екипът ни работи на цялостни обороти, разгласи земеделският министър. Този проект е за асимилиране на 7,5 милиарда евро за земеделието в бъдещия програмен интервал 2023-2027 година. До края на февруари нашият проект ще бъде подготвен и ще бъде показан пред Европейската комисия, съобщи министърът. Това, което следва да създадем, е да почистим и определим какъв да бъде таванът на дотациите в съдружен формат. Самият проект ще бъде показан първо у нас към края на февруари.

Във връзка с държавното сдружение " Напоителни системи " министърът съобщи, че към този момент са събрани данни за нарушаванията там и те ще бъдат предоставени на Министерство на вътрешните работи и ДАНС. В средата на януари целият ръб на шефовете на " Напоителни системи " бе освободен от служба.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР