Тазгодишната реколта от пшеница ще бъде рекордна, съобщиха от Министерството

...
Тазгодишната реколта от пшеница ще бъде рекордна, съобщиха от Министерството
Коментари Харесай

Рекордните 6 млн. т пшеница ще бъдат прибрани тази година

Тазгодишната годишна продукция от пшеница ще бъде рекордна, оповестиха от Министерството на земеделието.

Количеството по предварителни данни е сред 5.85 и 5.95 млн. тона. Това е повече от предходната 2016 година, когато производството беше 5.66 млн. т. Реколта от съвсем 6 млн. тона е исторически връх, в никакъв случай България не е достигала тези равнища, допълват от ведомството.

Увеличаването на количеството се дължи на по-висок междинен рандеман от декар. Той е повишен с към 8% по отношение на миналогодишния – или 513 кг/дка в този момент и 475 кг за 2016 година Засадените площи са към 11.4 млн. тона.

Освен с по-голямо количество тазгодишната годишна продукция се обрисува да бъде и с по-добро качество. Към 3 август са оценени 815 проби от пшеница. Резултатите демонстрират, че 46.39% е с доста положителни качествени индикатори и спрямо годишна продукция 2016 година има завишаване с над 5% на количеството с високи хлебопекарни качества.

Така не се удостоверяват опасенията, че с високите добиви и навлизането на високопродуктивни френски и австрийски сортове ще се утежни качеството на добитото зърно, показват от земеделското министерство.

Рекордната годишна продукция и високо качество води и до засилен експорт на зърно от България. До 15 август експортът на пшеница ще надвиши 1 млн. тона, на ечемик – 189 хиляди т, а на рапица – 152 хиляди т.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР