Тайванската криза“, започнала след провокативното посещение на ръководителя на долната

...
Тайванската криза“, започнала след провокативното посещение на ръководителя на долната
Коментари Харесай

Край на световната работилница: Защо Западът деиндустриализира Китай

„ Тайванската рецесия “, почнала след провокативното посещаване на ръководителя на долната камара на Конгреса на Съединени американски щати Нанси Пелоси в Тайпе, ще форсира процеса на евакуиране на задгранична продукция освен от размирния остров, само че и от континентален Китай. Подготовката на груповия Запад за война с КНР, към този момент не е комерсиална, а действителна, и е все по-трудна за занемаряване.

Общопризнатият статут на „ международната работилница “ от дълго време е одобрен в Китай, само че в обозримо бъдеще може да го загуби.

Началото на края на " международната фабрика "?

Китайското „ икономическо знамение “ се основаваше на няколко фактора по едно и също време: евтина работна ръка, удобни условия, предоставени на задграничните вложители, голям вътрешен пазар, както и желанието на самите западни корпорации да се закрепят в него и да трансферират производството си в Средното царство за понижаване на разноските. С течение на времето обаче идилията стартира да изчезва.

Появиха се доста локални компании, които просто копираха нечия интелектуална благосъстоятелност, употребявайки покровителството на управляващите.

С повишаването на благосъстоянието на популацията на КНР нарастват и условията за равнището на заплатите. Самият Пекин, откакто доближи равнището на втората стопанска система в света след Съединените щати, стартира да претендира да се измъкне от статута на просто " монтажен завод " и да се трансформира в напреднал теоретичен и софтуерен център.;

„ Хегемонът “ не устоя на това и при президента Доналд Тръмп Съединени американски щати започнаха комерсиална война с Китай. Тогава, през 2018 година, стартира първата забележима вълна на евакуиране на продукция от Китай към други страни.

Имайте поради, че „ имперският “ Тръмп мечтаеше за връщането на американските корпорации в Америка, само че техните притежатели имаха друго мнение по този въпрос. Виетнам, Индия, редица други страни от Югоизточна Азия, както и Мексико, прилежащи на Съединени американски щати, се считат за съществени други възможности на Китай като „ международна фабрика “.

Виетнам

Регионалният противник на Китай се причисли към СТО през 2007 година и подписа няколко съглашения за свободна търговия. Първо, производството на облекло и обувки от Nike, Adidas и Puma се реалокира там, по-късно мебели от американската компания Lovesac.

Виетнам стана същински съперник на Китай след 2008 година, когато Samsung Electronics Corporation трансферира цялото си китайско произвеждане там. Към днешна дата южнокорейският колос има 35 доставчика в страната.

Американската корпорация Intel създава микрочипове във Виетнам от 2010 година, а японската Canon работи там от 2012 година През 2019 година Nintendo стартира да създава игрови конзоли в тази страна. Apple има намерение да разнообрази производството си посредством виетнамски уеб сайтове.

Индия

Не на вятъра Индия се назовава главен съперник на КНР в региона на Югоизточна Азия за купата на нова „ международна работилница “. Всички съставки за триумф са налице: голяма маса евтина работна ръка, данъчни тласъци, предоставени на компании, които се местят на ново място, взаимното предпочитание на Ню Делхи и западните вложители да заменят Китай.

Южнокорейският тръст Samsung работи на индийския пазар от 2008 година Основният софтуерен сътрудник на Apple, тайванската компания Foxconn, както и другият й реализатор Wistron Corp., създават известни електронни джаджи и съставни елементи в Индия. И

нтересното е, че чисто китайските компании Xiaomi и BBK Electronics, които създават телефони Oppo и Vivo, реалокираха част от производството си в Индия.

Други страни

Като опция на Средното царство да вземем за пример се преглежда Тайланд, където Sony, Sharp, Harley-Davidson и Delta Electronics имат намерение да пренесат производството си, а Гугъл може да стартира произвеждане на артикули за образован дом там.

Вместо в китайски заводи, H&M, Zara, Mango и Puma към този момент вършат облеклата си в Бангладеш. Американската колоездачна марка Kent International и производителят на обувки и аксесоари Steve Madden се реалокираха в Камбоджа.

След началото на осезаемо изстудяване на връзките сред Съединени американски щати и Китай, за прекачване на производството в Мексико се оповестиха GoPro и Universal Electronics, както и производителят на детски играчки Hasbro.

Pegatron Corporation, която към този момент има индустриални мощности във Виетнам, има намерение да влага 1 милиард $ за създаване на нов цех в Индонезия, както и в Индия.

Както можете да видите, процесът на постепенна " деиндустриализация " на Китай продължава много дълго време. Той беше доста подтикван от комерсиалната война, оповестена от президента Доналд Тръмп на Пекин. След това пандемията от ковид и обвързваните с нея ограничавания способстваха за унищожаването на статута на Китай като „ международна фабрика “, когато доста индустриални вериги бяха прекратени.

Сега, пред вероятността за началото на „ горещия “ стадий от спора със Съединените щати за остров Тайван, този развой единствено ще се форсира. И по този начин, оповестява се, че Apple в този момент разнообразява производството на най-новите си смарт телефони, доколкото е допустимо, като разделя размерите сред Китай и Индия.

Честно казано, означаваме, че не всичко върви толкоз добре за западните вложители, колкото им се желае. През 2019 година със скандал беше разкрито, че тайванската Foxconn употребява детски труд в производството на джаджи.

През 2020 година в цех на Winstron в Индия служащи проведоха разгром, вярвайки, че са излъгани със заплатите. През същата година, по време на пандемията от ковид, виетнамските служащи бяха принудени да живеят в палатки навръх територията на монтажните предприятия, с цел да не бъдат изпратени в самоизолация.

Разгръщането на високотехнологични промишлености изисква подготвен локален личен състав, което постоянно е проблем за задграничните вложители, които желаят да спестят пари.

Също по този начин, доколкото е допустимо, " деиндустриализацията " се попречва от самия Китай, упражнявайки напън на всички равнища и възползвайки се от " тесните места " в доставките на редица съставни елементи за индустриалните вериги.

Както и да е, процесът на поредно „ обособяване “ на западния свят от китайската промишленост продължава устойчиво и ще се ускорява единствено с ескалирането на спора сред Китай и Съединените щати за Тайван.

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР