Тайландската кухня е много пикантна и екстравагантна. В нея превес

...
Тайландската кухня е много пикантна и екстравагантна. В нея превес
Коментари Харесай

Тайните на тайландската кухня

Тайландската кухня е доста пикантна и екстравагантна. В нея превес взимат огънят и пет усета – пикантен, солен, горчив, кисел и сладостен.

Лютивото е над останалите усети. Магията на тайландската кухня се крие в сливането на усетите. Тайландците безусловно са издигнали храната в собствен фетиш. Преди Втората международна война даже са се поздравявали с израз, който в превод значи „ Не си ли ял още? ”.

Тайландските готвачи извънредно доста залагат на аромата на разнообразни билки и подправки, като куркума, лимонова трева, тамаринд, галангал, тай босилек и листата на кориандър.

Оризът е в основата на тайландските ястия. Той обезврежда усетите, което е изключително значимо за тази по този начин пикантна кухня. По време на готвенето оризът не се соли.

В обичайна тай кухня за измерването на подправките и съставките не се употребява никакво мерило.

Рибеният сос, прочут като Nam pla е съществена съставна част в съвсем всяко тайландско ястие. Това е необичаен кафяв сос, който се подготвя от ферментирали в саламура дребни рибки, нормално аншоа. Той е възсолен и за несвикнали хора е целесъобразно да се употребява единствено като овкусител или да се замести със соев сос.

Едно от най-типичните тайландски изкушения е Nam prik, има усет на соев сос и даже е тяхно национално ядене. Приготвя се от стрити люти чушлета, прибавят се чесън и паста от скариди, които се счукват в подобаващ съд. Предлага се със зеленчуци, като да вземем за пример краставици, зеле и сурови или леко сварени бобчета.

Кокосовото мляко е неразлъчен съставен елемент на тайландската кухня. Може би ще ви забавно да разберете, че с цел да добие присъщия си усет са нужни цели 6 години. Ако кокосът падне по-рано усетът на млякото ще е безвкусен. Употребява се както за присъщия тайландски масаж, по този начин и за сладолед.

Освен усета, доста е значим и външният тип на ястието. Тайландците обръщат изключително внимание на декорацията. Изрязването на плодовете и зеленчуците се е трансформирало в изкуство. Често за декорация се употребяват копър или части домати и краставици.

Вижте и нашата рецепта за вкусно тай къри с пилешко

Необходимите артикули са: 2 огромни пилешки гърди, които са нарязани на фино, 2 дребни моркова, 1 чушка, 1 приблизително огромна глава лук, към 450 мл пилешки бульон или кокосово мляко.

За соса: филиз лимонена трева и 3 скилидки чесън нарязани на фино, 1 с.л. свеж джинджифил, 2 люти чушки, шепа листа от кориандър, малко лимонови кори, 1 с.л. захар, щипка сол и 2 с.л. рибен сос.

Пригответе къри пастата като смесите всички подправки без рибения сос и ги счукайте, до момента в който не получите хомогенна примес. Добавете рибения сос и разбъркайте. Трябва да постигнете баланс сред люто, сладко, кисело и солено, тъй че в случай че се постанова прибавете в допълнение от подправките. Оставете встрани за малко.

Нагорещете тиган и сложете малко фъстъчено олио. Когато олиото се нагрее до висока температура, сложете нарязаните на ситно зеленчуци и разбърквайте. Добавете приготвената къри паста и запържете за към половин минута.

Добавете кокосовото мляко или пилешкия бульон, когато сместа кипне прибавете и пилешкото месо. Когато пилето е готово можете да свалите от тигана.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР