Тайланд е все по-близо до узаконяване на еднополовите бракове, съобщава

...
Тайланд е все по-близо до узаконяване на еднополовите бракове, съобщава
Коментари Харесай

Тайланд напът да узакони еднополовите бракове

Тайланд е все по-близо до легализиране на еднополовите бракове, оповестява " Ройтерс ".

Депутатите в страната одобриха с голямо болшинство на първо четене четири законопроекта за еднополовите брачни съюзи.

Тайланд е една от страните с най-отворените ЛГБТ общности в Азия.

Правозащитници показват, че законите и институциите на Тайланд към момента не отразяват изменящите се обществени настройки и към момента дискриминират хомосексуалните, бисексуалните, трансхората и еднополовите двойки.

Всички като се изключи 11 от 371 депутати, присъстващи в долната камара на Народното събрание, гласоподаваха " за " утвърждение на проектозакона, проправяйки пътя към образуването на комисия, която да сплоти четирите законопроекта в един общ преди по-нататъшните спор и гласувания, които се чакат следващата година.
 Тайланд се доближава към легализиране на еднополовите съюзи
Тайланд се доближава към легализиране на еднополовите съюзи

Страната може да стане едвам втората в Азия, която ги позволява

Миналата година Народното събрание разиска сходни проектозакони и законопроекта на тогавашното държавно управление за еднополовия цивилен съюз, само че по този начин и не се стигна до дефинитивно гласоподаване преди края на парламентарната сесия.

Четирите законопроекта, разисквани през днешния ден, включват един, импортиран от новото държавно управление, което пристигна на власт след изборите през май, различен от групи на гражданското общество и два от опозиционните обединения " Движение напред " и Демократическата партия.

" По принцип този проектозакон е за изменение на някои разпореждания в гражданския кодекс, за да отвори пътя за влюбените, без значение от техния пол, да се сгодят и да сключат брак ", съобщи вицепремиерът Сомсак Тепсутин пред Народното събрание.
 Първи в Азия: Тайван легализира еднополовите бракове
Първи в Азия: Тайван легализира еднополовите бракове

Eднополовите двойки ще имат право да подписват брак законно.

" Това ще обезпечи права, отговорности и фамилен статус, равни на тези при брак сред мъж и жена ", добави той.

Сомсак уточни, че държавно изследване, извършено сред 31 октомври и 14 ноември, демонстрира 96,6% социална поддръжка за проектозакона.

В случай че законодателството бъде признато и получи утвърждение от краля, Тайланд ще стане третата страна в Азия след и Непал, която признава еднополовите бракове.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР