Тъй като доларът губи влияние, а светът се разделя на

...
Тъй като доларът губи влияние, а светът се разделя на
Коментари Харесай

Рей Далио: Доминираният от долара световен ред избледнява

Тъй като доларът губи въздействие, а светът се разделя на конкурентни валутни и стопански блокове, американският вложител Рей Далио счита, че страните, по-малко уязвими от световни спорове - като тези в Югоизточна Азия, ще просперират през идващите години.   Сегашният международен ред се трансформира по способи, по-сходни с интервала преди и по време на Втората международна война, в сравнение с в следвоенния интервал, споделя създателят на американския хедж фонд Bridgewater Associates на стойност 150 милиарда $ за Nikkei Asia.   " Виждаме, че популизмът и национализмът на всяка страна нарастват в подготовка за по-големи спорове ", показва той.   Далио съпоставя протичащото се през днешния ден с предвоенна Япония. Глобална финансова рецесия и икономическа меланхолия тласнаха Япония към шовинизъм и " спор с външни сили, най-много със Съединени американски щати ", показва той.   " Историята на предишните войни и логичност демонстрира, че тези, които са ги водили, са били мощно ощетени, а тези, които не са взели участие, са просперирали ", споделя Далио, обяснявайки, че неутралните страни нормално се оправят по-добре даже от спечелилите.   Въпреки това неутралитетът " ще става все по-труден ", добавя Далио.   Той вижда по-голям риск за война през днешния ден, в сравнение с по време на Студената война, " тъй като Съветският съюз в никакъв случай не е бил сравнима мощ със Съединени американски щати " стопански.   Китай се обрисува като подобен стопански противник, по думите на Далио.  
Ерата на " доминиран от $ международен ред " и глобализирана стопанска система " избледнява ", споделя още Далио. " Сега огромните сили и техните съдружници ще образуват стопански, валутни и военни блокове. "
Съединени американски щати, Европа и Япония натрупаха доста огромни задължения и развиха взаимозависимост централните си банки да печатат пари за изкупуване на държавни задължения, споделя още той.   Увеличаването на монетизацията на дълга " ще значи, че притежателите на дългови активи ще получат ниска действителна възвръщаемост - поправена с инфлацията ", прибавя вложителят.   Вместо това той предложи да се влага в страни, които имат постоянни финанси, нямат съществени вътрешни спорове, по-малко уязвими са от интернационалните войни и не престават да вършат нововъведения.   Списъкът му включва членове на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия като Индонезия и Виетнам, както и Индия и страни от ръководения от Саудитска Арабия Съвет за съдействие в Персийския залив. " Тези, които желаят глобализацията, в този момент ще погледнат оттатък Съединени американски щати, Китай и Европа ", разяснява Далио.     По думите му антиглобализацията ще окаже въздействие на огромните сили и тези, които са свързани с тях, само че неутралните страни, които служат като " убежища за глобалистите ", ще преживеят огромен разцвет.   Далио дава за образец Мексико, където се мести производството от Китай, тъй като е по-евтино и от сраната може елементарно да се изнася в Съединени американски щати.   Инвеститорът дефинира 2024 година като изключително рисков интервал, като се имат поради президентските избори тогава както в Съединени американски щати, по този начин и в Тайван. " Тайван е единствената огромна рискова точка за война сред Съединени американски щати и Китай ", счита той.   Макар да акцентира, че нито Съединени американски щати, нито Китай желаят война, Далио не счита, че " Китай ще толерира разлъка с Тайван вечно ". Той предвижда, че Китай ще се опита да реши въпроса преди края на президентството на китайския водач Си Дзинпин.   Най-добрият ход на Япония за справяне с сходни геополитически провокации ще бъде да укрепи отбранителната си дарба, тъй че да не зависи от Съединени американски щати, като в същото време поддържа търговията, счита вложителят.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР