Търсят се проекти с холистичен подход към енергията и останалите

...
Търсят се проекти с холистичен подход към енергията и останалите
Коментари Харесай

Немски фонд обяви €60 млн. за енергийни стартъпи

Търсят се планове с холистичен метод към силата и останалите индустриални сектори

Европейските рискови вложители се насочват към новаторски енергийни стартъпи (снимка: CC0 Public Domain)

Немският фонд за рисков капитал Vireo Ventures се е подготвил да влага 60 милиона евро в до 30 новопрохождащи компании, съсредоточени в развиването на нововъведения в енергийни системи. Информацията пристигна от съоснователя на фонда Феликс Кройзе.

Vireo е основан в края на предходната година и към този момент има две вложения в енергийни новостартиращи компании. „ Преди да стартираме нашия фонд Матиас Енгел, Миша Ветцел, Томас Лабрига и аз помогнахме за основаването на Innogy Ventures, някогашния корпоративен фонд за рисков капитал на Innogy, с размер от 130 милиона евро “, сподели Кройзе. Всеки от четиримата създатели има опит в компании, свързани с ръководство на финанси или създаване на енергийни технологии – такива като Innogy Ventures, RWE, McKinsey и други

„ Нашият фонд ще има общ размер от 60 милиона евро. Планираме да използваме това финансиране, с цел да създадем вложения в до 30 европейски започващи компании в енергийната промишленост през идващите четири години “, разкри Кройзе.

„ Твърдо имаме вяра, че енергийният бранш е една от най-привлекателните области за вложение сега. Той е огромен, пораства бързо, предстои на радикална смяна и затова предлага на вложителите възвръщаемост над междинното. Ето за какво влагаме в млади компании, които движат нужната промяна на енергийния свят и по-специално идната електрификация на разнообразни браншове в региона на зелената сила, водорода, подвижността и интелигентните здания “, добави той.
още по темата
Фондът има за цел да влага в новостартиращи компании по време на по този начин наречената предварителна или начална фаза. Това значи поддръжка от стадия на първообраз до навлизането на пазара, следваща фаза на напредък и даже до интернационализация.

Целевите планове са за така наречен секторно обвързване, т.е. търси се холистичният взор върху енергийната система като взаимоотношение на производството на отопление/охлаждане, подвижността и други области, позволяващи декарбонизацията на всички стопански браншове посредством възобновима сила. Става дума за технологии, които от време на време идват при по-високи начални разноски спрямо стандартната сила, само че след това носят доста по-ниски оперативни разноски и съвсем нулеви пределни разноски за киловатчас.

„ Това, както и променливата наличност на сила от възобновими източници, ще изисква изцяло нови бизнес-модели – и тук влиза в деяние секторното обвързване. Интелигентното свързване на браншове посредством потреблението на енергийно ефикасни технологии като термопомпи, комбинирани топлоелектрически централи или електрически коли може да докара до доста понижаване на потреблението на сила, “ разясни Кройзе.

„ Използването на огромно и рентабилно решение за предпазване на сила отвън енергийния бранш основава висока степен на еластичност в зареждането. Това улеснява компенсирането на съмненията във възобновимата сила. Разбира се, това работи единствено в случай че всички системи са интелигентно свързани и следени “, заключи той.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР