Търсенето на смартфони с цени над 800 долара растат най-бързо(снимка:

...
Търсенето на смартфони с цени над 800 долара растат най-бързо(снимка:
Коментари Харесай

Продажбите на скъпи смартфони растат най-бързо


Търсенето на смарт телефони с цени над 800 $ порастват най-бързо
(снимка: CC0 Public Domain)

Пазарът на смарт телефони се радва на пълномащабно възобновяване през първото тримесечие на 2024 година, съгласно априлските отчети на анализаторите от IDC и Canalys. Ново изследване на Counterpoint Research дава спомагателна информация за приходите от продажби и ценовите категории, както и рейтинг на най-продаваните смарт телефони в света.

Според оценките на Counterpoint, през първото тримесечие производителите на смарт телефони са доставили съвсем 297 милиона устройства, подобрявайки резултата отпреди година с 6%. Положителната динамичност се дължи на мощното показване в основни райони като Европа, Близкия изток и Африка (MEA), Карибите и Латинска Америка.

По-рано IDC пресметна, че през в интервала януари-март 2024 година международният пазар на смарт телефони е повишен със 7,8% на годишна база, достигайки размер от 289,4 милиона устройства. Canalys счита, че доставките са се нараснали с 10%, надхвърляйки 296 милиона единици.

В допълнение към мощното нарастване на размера, Counterpoint отбелязва, че световните доходи от смарт телефони са се нараснали със 7% и са достигнали най-високата си точка за първо тримесечие, откогато компанията следи пазара.

Традиционно максимален принос за продажбите на смарт телефони има Apple, която обезпечава над 40% от общия оборот в промишлеността. Приходите от смарт телефони на американската корпорация обаче са паднали с 11% през отчетното тримесечие, означават анализаторите.

На второ място е Samsung с дял от 18% от приходите на смарт телефон пазара. Следва Xiaomi (6%), която сподели най-високи темпове на напредък на продажбите, заради триумфа си на най-важните пазари за компанията. Топ 5 се добавя от Oppo (6%) и Vivo (4%).
още по темата
Марките отвън челната петица също означават доста нарастване на продажбите, по-специално това се отнася за китайските производители Huawei, Honor и Transsion, сочи анализът.

По отношение на броя на доставките, подреждането е малко по-различно: Samsung е преди всичко (20% дял), следвана от Apple (17%), Xiaomi (14%), Oppo (8%) и Vivo (7%).

Анализът на структурата на пазара, като се вземе поради ценовата категория, демонстрира, че доставките на смарт телефони с цени над $800 порастват най-бързо, с двуцифрени темпове. В резултат тези устройства заемат 18% от пазара, разширявайки наличието си с 2% по отношение на януари-март 2023 година

Най-популярните смарт телефони остават с цени от $100 до $399. В този сегмент попадат над половината (53%) от устройствата, навлезли на международния пазар през последното тримесечие.

Що се отнася до най-популярните модели, местата в десетката на бестселърите са поравно разпределени сред устройствата на Apple и Samsung. Анализаторите акцентират съществуването на 5G поддръжка във всички устройства.

Първите четири места заемат iPhone 15 Pro Max, iPhone 15, iPhone 15 Pro и iPhone 14. Следват Samsung Galaxy S24 Ultra, Galaxy A15 5G и Galaxy A54. iPhone 15 Plus е на осма позиция, а топ 10 се добавя от Galaxy S24 и Galaxy A34.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР