“Смятам, че Европа ще бъде по-обединена и по-консолидирана в подкрепата

...
“Смятам, че Европа ще бъде по-обединена и по-консолидирана в подкрепата
Коментари Харесай

Експерти: ЕС трябва да заеме позицията на световен лидер в отбраната и международните отношения

“Смятам, че Европа ще бъде по-обединена и по-консолидирана в поддръжката си за Украйна. В това число и във връзка с изпращането на муниции, логистика всичко, което е належащо на Украйна, с цел да може Западът да сдържа този спор на нейната територия, тъй че той да не влезе в европейския континент. Истината е, че Европа няма различен избор с изключение на да задържи спора на територията на Украйна. В противоположен случай НАТО ще би трябвало да влезе във войната. ”

Това съобщи в предаването “Без Претенции ”по Дарик преподавателят по интернационална сигурност в СУ “Св.Климент Охридски ”доц. Искрен Иванов.

“Последните към 30 години Европа доста подцени вложенията в защита, възползва се от по този начин наречения “мирен дял ”, т.е. понижаване на разноските за защита след края на Студената война, което обаче беше прекомерно непропорционално, прекомерно дълготрайно. В резултат на това стигнахме до обстановката, в която видяхме, че Европа, макар своята индустриална мощност, не може за една година да създаде 1 милион боеприпаса ”.

Той добави, че войната в Украйна не касае единствено Киев, само че и цяла Европа, която би трябвало да заема своята позиция на интернационалната сцена.

„ Трябва да бъде уверена европейската общност, че с изключение на развиването на военни качества, би трябвало да сме подготвени да използваме тези военни качества. Ако единствено имаме тези военни качества и не демонстрираме политически пред нашите съперници и съперници, че при положение на потребност като последна мярка ние не сме подготвени да ги използваме тогава просто няма смисъл да влагаме в защита, тъй като всички ще ни разкрият, че блъфираме “, добави военният специалист.

Искрен Иванов предизвести и за различията сред 27-те във връзка с външната политика:

„ Има политически сили като националистическите придвижвания в Европа, които биха могли да затруднят образуването на единна външна политика и тъкмо там е казусът, че преди да има обща външна политика и политика на сигурност във федерализирания смисъл на думата Европейския съюз и като цяло процеса по европейски интеграция, има потребност от огромна промяна. Но въпросът е дали измежду европейските страни има воля за тази промяна. Средствата, които би трябвало да бъдат вложени в защита, няма от кое място другаде да бъдат взети, с изключение на от европейския обществен сектор…

Това значи изгубване на междинната европейска класа, образуване на мощна европейска олигархия и внезапно разделяне сред доста небогати и доста богати. Нещо, което се случи в края на студената война в Съединените американски щати, когато всички запаси на страната бяха прегнати, с цел да бъде надвит Съветския съюз. ”

По отношение на идните избори в Съединени американски щати, Искрен Иванов не се ангажира с безапелационна победа, само че акцентира, че даже победа на Тръмп няма да промени външната политика на страната, а точно – опазване на световното водачество.

“Доналд Тръмп се връща на власт или той желае да се върне на власт с ясната концепция да преформатира американската страна и изключително институциите в бранш “сигурност ”, включителни държавния департамент. Той желае напълно да прекрои тези институции, метода по който те водят политика и от тази позиция Съединени американски щати няма да изоставен НАТО, тъй като и подобен гласа кон беше гласоподавам в Сената, само че мога да бъдат доста по-пасивни, което да отвори пролуки и по този начин да увеличи напрежението вътре в НАТО, което да бъде експлоатирано от Русия ”, добави по тематиката Ивайло Иванов.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР