Търсачката Google трябва да плати на френските издателски компании и

...
Търсачката Google трябва да плати на френските издателски компании и
Коментари Харесай

Задължиха Google да си плаща

Търсачката Гугъл би трябвало да заплати на френските издателски компании и новинарски организации за наново потребление на наличието им. Това реши Органът по конкуренция на Франция. Решението е вследствие на тъжба на синдикатите, които съставляват френската преса. „ На процедура Гугъл нанесоха сериозна и непосредствена щета на печатния бранш на фона на така и така нежното икономическо състояние на издателите и осведомителните агенции”, се показва в претекстовете на решението на френския орган по конкуренцията.

През 2019 година Гугъл спря да демонстрира фрагменти за вести от европейски издатели в резултатите от търсенето за своите френски консуматори, с цел да се съобрази с новия европейски закон за авторското право. Франция беше първата страна в Съюза, приложила новата Директива за авторските права през март 2020 година, чиято цел е да компенсира издателите финансово. Местните медии обаче се оплакаха, че Гугъл отхвърля да заплаща за проявлението на техните материали онлайн.

Новата Директива за авторското право на Европейския съюз беше призната дефинитивно преди година. Държавите членки получиха 24 месеца време да я транспонират в националните си законодателства. Основната цел е регулация на онлайн пространството съгласно актуалните правила, а също и ограничение монопола на софтуерни колоси като Фейсбук и Гугъл.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР